Žena na pragu Bijele kuće: Ovo sigurno niste znali o Hillary Clinton

U SAD­-u će se uskoro održati predsjednički izbori. Prvi put u svojoj historiji ta zemlja bi mogla dobiti predsjednicu. Hillary Clinton bi mogla ispisati historiju.

Hillary je osvojila nominaciju Demokratske stranke za predsjedničku utrku. Ona je prva žena u SAD-u koju je velika politička stranka nominovala za Bijelu kuću.

Njenu pobjedu nisu podržali svi demokrati. Neki su željeli da se sa Donaldom Trumpom utrkuje Bernie Sanders. Njegove pristalice Hillary vide kao nekoga ko je gladan moći, uglavnom zbog toga što je živjela u Bijeloj kući kao prva dama. Njen suprug Bill Clinton bio je predsjednik SAD­–a od 1993. do 2001.godine. Ali, to sigurno već znate. Postoji mnogo zanimljivosti iz života Hillary koje su vam sigurno nepoznanica.

Majka joj je predvidjela budućnost

Hillary Rodham je rođena 26. oktorbra 1947. godine u Chicagu. Njen otac Hugh vodio je tekstilno preduzeće, a majka Dorothy je odgajala Hillary i njezina dva brata. Prema anegdoti iz oktorbra 1956. godine Dorothy je na neki način predvidjela budućnost svoje kćerke. Dorothy je tada radila za ženski časopis “Everywoman’s Magazine”. Štampala je članak pod naslovom: “Želite li da vam kćerka jednog dana postane predsjednica?”, a članak je napisao John F. Kennedy.

– Neće proći mnogo vremena do trenutka kada će žena biti nominovana za predsjednicu. Ako bude demokrata, imat će moj glas – napisao je Kennedy u članku objavljenom uoči reizbora republikanskog kandidata Dwighta D. Eisenhowera za predsjednika SAD-a. Hillary je tada bila republikanka. Ipak, članak ju je oduševio.

Željela je biti astronaut

Hillary je sanjala o tome da postane astronaut. Godine 1961. pisala je NASA-i i pitala ih šta treba uraditi da bi postala astronaut, a oni su joj odgovorili kako ne primaju žene u taj program.

Bila je republikanka

Svi članovi Rodham porodice bili su republikanci. Na prvoj godini fakulteta Hillary je bila predsjdnica Republikanskog kluba mladih. Međutim, kasnih šezdesetih njene ideje o društvu i svijetu potpuno su se promijenile. Zalagala se za Zakon o građanskim pravima koji je zabranjivao rasnu diskirminaciju, a koji je potpisao demoratski predsjdnik Lyndon Johnson.

Nakon atentata na Martina Lutera Kinga 1968. godine Hillary je izašla na ulice Bostona u znak protesta. Vršila je i pritisak na svoj koledž kako bi primio i zaposlio više Afroamerikanaca.

Ured u Zapadnom krilu

Zapadno krilo je središte moći Bijele kuće. U Zapadnom krilu nalazi se predsjednikov ovalni ured i i uredi predsjedničkog osoblja. Ured prve dame smješten je u istočno krilo koje je mnogo manje zanimljivo. Istično krilo izgrađeno je uglavnom kako bi pokrilo atomsko sklonište. Međutim, kada se tamo uselila prva dama Rossalyn Carter 1977. godine, postala je praksa da prve dame borave tamo. Hillary je željela biti bliže akciji, pa je tako svoj ured devedesetih godina preselila u Zapadno krilo.

Hillary je učestvovala u smjeni Nixona

Richard Nixon je dao ostavku nakon afere Watergate 1970. godine, skandala koji je bio toliko velik da se i danas sufiks gate dodaje na gotovo sve važnije političke greške i afere.

Prije nego što je započela političku karijeru, Hillary je bila advokat. Učestovala je u istrazi koja je Nixona dovela do ostavke.

Posjetila je 122 zemlje za četiri godine

Dok je bila Obamin državni sekretar, Hillary je posjetila više zemalja od bilo koga ko je prije nje bio na toj funkciji. U prosjeku je svako dvije sedmice posjećivala jednu zemlju tokom četiri godine.

Osvojila je Grammy

Hillary je 1997. godine dobila nagradu Grammy za njabolju izgovorenu riječ ili nemuzički album. Grammy je dobila za knjigu koju je napisala 1996. godine. Možda niste znali da se za knjigu može dobiti Grammy, a Barck Obama je dobio čak dva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.