Teško vrijeme za Srbiju: Ne odreknu li se vojne suradnje sa Rusima, ništa od ulaska u EU!

U Bruxellesu je procijenjeno da je „Srbija otišla predaleko u savezu sa Rusijom“ i da zato mora bez odlaganja potpuno uskladiti svoju vanjsku politiku sa EU.

Službena Srbija sve do sada je smatrala kako je Hrvatska jedina članica EU koja bi joj pri ulasku u ovu zajednicu mogla “podmetati nogu”. Kao najveći kamen spoticanja Srbima, međutim, pokazala se – sama Europska Unija.

Europski čelnici su, naime, maksimalno pooštrili raniji ultimatum Srbiji i sada traže da, umjesto najkasnije do 31. prosinca, sankcije Moskvi uvedu odmah, kao i da trenutno potpuno prekinu vojno-tehničku suradnju sa Rusijom.

U Bruxellesu je procijenjeno da je „Srbija otišla predaleko u savezu sa Rusijom“ i da zato mora bez odlaganja potpuno uskladiti svoju vanjsku politiku sa EU.

Kap koja je prelila čašu, kako se tvrdi, bila je posjeta tajnika Savjeta sigurnosti Rusije Nikolaja Patruševa Beogradu i službena potvrda da će Srbiji biti isporučeno najmodernije rusko naoružanje.

– Ako ne uvedemo blokadu Rusiji, Srbija će ostati blokirana. Stavljeno nam je do znanja da u tom slučaju za nas najvjerojatnije neće biti novca iz pretpristupnih fondova. EU, ali prije svega SAD, na taj način žele natjerati Beograd da se odrekne Moskve, ali i da izazovu nestabilnost u zemlji. Zapadnjaci dobro znaju da je Srbija većinski uvjerljivo rusofilska zemlja i da bi Srbi sigurno burno reagirali na zaoštravanje odnosa sa Rusijom… – riječi su srpskog izvora iz Bruxsellesa.

S ovim uvjetom nikako se ne miri Ivica Dačić koji kaže da su “sve ucjene i prijetnje Srbiji apsolutno neprihvatljive”.

On naglašava da će Srbija imati obvezu pridržavanja zajedničke vanjske politike EU, ali tek kad postane punopravna članica, što se neće dogoditi prije 2020. godine.

Izvor: (Dnevno.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.