Upozorenje EU: Ako sjever Kosova ne ostvari projekte sredstva EU će biti preusmjerena

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je Evropska unija u opštine na sjeveru Kosova do sada uložila 38,5 miliona eura i dodala da će sredstva biti preusmjeren u druge dijelove Kosova ako bude problema u ostvarivanju projekata koji će biti finansirani tim sredstvima.

“U narednih šest mjeseci imamo ambicije da završimo veći dio ovih projekata. Veliki broj projekata je od suštinske važnosti za sjever Kosova ali su na čekanju ili se kasni sa implementacijom, ne zbog Kancelarije EU već, zbog određenih poteškoća koje se događaju na terenu”, rekla je Apostolova, a preneo Radio Kontakt plus.

Ona je kazala da će EU nastaviti sa primjenom započetog u narednih šest mjeseci na sjeveru Kosova, uključujući i revitalizaciju glavnog mosta na Ibru.

“Imaćemo ambiciozan program posvećen mladima na sjeveru Kosova i uložićemo napore u razvoj infrastrukturnih projekata kao što su kanalizacija, vodovod koji su od suštiske važnosti za građane na sjeveru Kosova”, dodala je Natalija Apostolova.

Kako je rekla, gradonačelnicima na sjeveru Kosova, sa kojima se prije nedjelju dana susrela u Mitrovici, prenijela jasnu poruku da će sredstva biti preusmjerena ako dođe do problema u ostvarivanju projekata.

“Moja poruka je da ako se bude sarađivalo sa nama, mi ćemo biti veoma uporni u primjeni, ali ako dođe do problema mi ćemo finasiranje preusmjeriti na polja, odnosno područja gdje će ona biti cijenjena i potrebna”, rekla je Natalija Apostolova.

EU finansira rekonstrukciju glavnog mosta na Ibru, izgradnju autobuske stanice u Sjevernoj Mitrovici, renoviranje Doma zdravlja u tom gradu, ali i uređenje niza zelenih površina u gradu, između ostalih i u dvorištu Srednje tehničke škole “Mihajlo Petrović Alas”.

Izvor: (Beta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.