Ivica Dačić: Kosovo će ući u UN ukoliko Srbija uvede sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da neće biti prekida dijaloga Beograda sa Prištinom zbog pokušaja otimanja “Trepče” i “Telekoma” jer “EU to neće dozvoliti”.

– Neće se prekinuti ni proces evrointegracija, jer je to proces koji je u interesu Brisela – rekao je Dačić .

Govoreći o mogućnosti da Srbiju na kraju pregovaračkog procesa dočeka zahtjev da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, Dačić je rekao da niko živ ne zna šta je to.

– Izvjesno je da sve članice EU neće podržati da to znači priznanje nezavisnog Kosova – rekao je Dačić. Dačić je istakao da članstvo u EU predstavlja strateški, ali ne i jedini cilj Srbije.

– Naš prvi cilj je da zaštitimo svoje državne i nacionalne interese – istakao je Dačić za “Večernje novosti”.

Dačić je izjavio i da bi uvođenje sankcija i okretanje leđa Rusiji bila izdajnička politika i da bi to otvorilo vrata da Kosovo postane punopravni član UN.

On je naglasio da su laži da je srpsko prijateljstvo sa Moskvom razlog zbog koga Beograd ne otvara pregovaračka poglavlja sa EU i dodao da će poglavlja biti otvorena kada članice EU procjene da je došlo do napretka u pregovorima Beograda i Prištine.

– Srbija je otvorena za dijalog, ali učestvovaćemo samo u statusno neutralnim pregovorima. Na igrice iz Prištine se ne osvrćemo. Pogledajte sad. Donose zahtjev za zaštitu tekovina OVK, a zbog tih terororista je oformljeno Specijalno tužilaštvo za ratne zločine i trgovinu organima – ukazao je Dačić.

Kada je riječ o prisustvu stranih službi u Srbiji i sukobu koji postoji između njih, Dačić je istakao da je rat službi uvijek postojao i da se po tom pitanju “ne trebamo praviti blesavi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.