Na Kosovu sve spremno za ramazan: Osim porodičnih planirani i brojni zajednički iftari po gradovima


Muslimanski vjernici su spremni za post, koji podrazumijeva odricanje od jela i pića od zore do zalaska sunca ili od sehura do iftara. Kako ramazan ove godine pada u junu, kada su dani u godini među najdužima, na Kosovu će se postiti po 18 sati dnevno. 

Čestitajući svim vjernicima dolazak ramazana, portparol Islamske zajednice Kosova Ahmet Sadriu je u izjavi za Anadolu Agency istakao da je Islamska zajednica uradila sve neophodne pripreme kako bi mesec ramazana protekao na najbolji način. 

“Kao i svake godine mi smo organizovali regionalne sastanke sa svim imamima, u svim glavnim centrima Kosova i razgovarano je kako ćemo izaći pred džemat, šta ćemo preduzeti: predavanja, tribune”, kazao je Sadriu. 

Pomoć za najugroženije

On je najavio i novi projekat od 29 predavanja eminentnih profesora i hodža Kosova koji će govoriti o različitim temama u vezi ramazana i drugih vjerskih i socijanih tema, doći će i 25 imama iz Turske, koji će biti raspoređeni širom Kosova. 

Kao i prethodnih godina i ove je siromašnim porodicama i osobama sa posebnim potrebama podijeljena humanitarna pomoć. Prošle nedjelje je humanitarna organizacija “Bereqeti”, koja djeluje unutar Islamske zajednice Kosova, podelila 2.500 paketa koji su stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a biće podijeljeno i još oko 5.000 paketa pripremljenih zahvaljujući raznim dobrotvorima. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.