Hashim Thaçi: Otvoriti novo poglavlje u saradnji Kosova i Srbije


Govoreći o odnosima Kosova i Srbije, on je zatražio da proces razgovora pređe u novu fazu finalizacije, koju će garantovati EU, SAD i NATO.

Podsjećajući da je on započeo ovaj proces i da je bio jedan od potpisnika Briselskog sporazuma, Thaçi je ocjenio da je ovaj sporazum kreirao pozitivnu situaciju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Ali, ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma”, rekao je on.

Tači je dodao da je potrebno da se stvari odvijaju brže, efikasnije i dinamičnije.

“Mislim da je pod ovim okolnostima globalnih dešavanja i jedne šire evroatlanske perspektive došlo vrijeme da rukovodstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU uz podršku SAD, preduzmu drugi korak, otvore novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira”, rekao je Thaçi.

On je ocjenio da bi taj sporazum doveo do konačne normalizacije odnosa, boljeg susjedstva, i pomirenja, i jasno odredio efektivniju saradnju institucija dvije države.

Tako nešto bi, po njegovim riječima, podrazumevalo i zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja, fundamentalizma, radikalizma, borbe protiv terorizma.

Thaçi je naveo i da je veoma važno da se okonča i proces povratka raseljenih lica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.