Ismet Osmani: Zemlje članice Evropske Unije kupuju maline iz Župe kod Prizrena


Izvoz crvenog zlata je iz godine u godinu u porastu. Predsjednik Udruženja malinara “Agro red gold” Ismet Osmani iz Donjeg Ljubinja napominje da isplativost u ovom poslu zavisi od ulaganja. 

„Ova godina nije bila naj povoljnija, jedan deo aprila je bio veoma topao i onda je naglo zahladilo, tako da je sve stalo odjednom. Sad smo u fazi plodonošenja, kasniće berba za nekih 15 dana u odnosu na predhodne godine, ali s obzirom da čujemo kako je u regionu stradala mi smo zadovoljni. Očekujemo dobar i kvalitetan rod. Prošle godine imao sam 8 tona malina i 3 tone kupina“, kaže Ismet Osmani.  

Kvalitet maline zadovoljava potrebe tržišta, ali je otkupna cijena već godinama ista.

„Cijena je standardna, kreće se oko 2 evra. Naše tržište su zemlje Evropske Unije. Prošle godine je sav rod otišo u Njemačku i Italiju. Ima kupaca, prepoznaju kvalitet“, rekao je Osmani.

Iako je sve više zainteresovanih za uzgajanje ovog voća, malinari napominju da treba obratiti pažnju na izbor sorte.

„Malinarstvo je kao zaraza u pozitivnom smislu. Moram da napomenem jednu lošu činjenicu, da se razvija stihijski, a pogotovu  se uzima loš sadni materijal-zaražen, ne proveren, mjenja se između samih farmera i to me brine“, ističe Osmani.

Iako nije naišao na podršku nadležnih institucija, Osmani je proširio proizvodnju pa pored malina uzgaja kupine i borovnicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.