Treća zajednička sjednica vlada Kosova i Albanije: “Jedan narod, jedan san”


Današnja sjednica najavljena je još krajem aprila, kada su za njeno održavanje i započele pripreme u namjeri, kako je tada rekao premijer Isa Mustafa – da se “ne bi kasnilo”. Kao i na prethodnim, i na ovoj sjednici se očekuje potpisivanje više sporazuma. Mustafa naglašava da sjednica dvioje vlade koja se u Prištini organizuje po drugi put, ima poseban značaj, uključujući i emocionalni. Albanski premijer Edi Rama poručuje “jedan narod, jedan san”.

“Sutra je treći po redu sastanak dvije vlade sa pozitivnim bilansom i ambicijom da učinimo još više, jedan narod, jedan san,” ovako je današnji sastanak sinoć najavio albanski premijer, Edi Rama, na svojoj Fejsbuk stranici uz hešteg “‎shqiperiakosova”.

Njegov kosovski Isa Mustafa se takođe oglasio na Fejsbuku:

“Zajednički sastanak vlade Republike Kosovo i Republike Albanije je u završnim pripremama. Na ovom sastanku, pored ostalih stvari, predviđeno je da se potpiše i serija sporazuma iz oblasti javne administracije, ekonomije, energetike i prekogranične saradnje.”

Saradnja sa Albanijom je od posebnog interesa za Kosovo, poručio je Mustafa u aprilu, tokom Raminog boravka u Prištini, na predsjedničkoj inauguraciji Hashima Thaçija. Tada su Mustafa i Rama zajednički ocijenili da je u sprovođenju sporazuma potpisanim na prethodnim dvema sjednicama dosta urađeno i da će se nastaviti sa zajedničkim sastancima. Prostor između Albanije i Kosova treba da bude prostor razmjene kojom se postiže “blagostanje albanskog naroda na obje strane”, poručila su tada dvojica premijera. 

Vlade Albanije i Kosova su početkom 2014. godine održale prvu zajedničku sjednicu, potpisavši “Deklaraciju o strateškom partnerstvu i saradnji”, na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dviju vlada. Nakon ovog, uslijedila su još dva sastanka zvaničnika Kosova i Albanije, a potpisano je i niz sporazuma, kao što je onaj o zajedničkom obrazovnom sistemu, istovremeno je otvoren zajednički konzulat u Milanu, novi carinski punkt između Kosova i Albanije, dok istovremeno albanski zvaničnici lobiraju za nova priznanja Kosova. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.