Ko može putovati bez vize u Švicarskoj


Švicarska veoma precizno odredila ko može da uđu u tu državua ko ne. U ovoj momentu, Švicarska je svijet podjelila u dvije grupe: građani prvog reda, koji mogu da borave u Švicarskoj na tri mjeseca bez posla i onima kojima je potrebna viza.

Uticaj EU

Od drugog svjetskog rata švicarska vizna politika se zasniva na ravnoteži interesa gepolitike, ekonomije i bezbjednosne politike. Između ostalog, nakon ulaska Švicarske u Sporazum Šengena 2008. godine, njen manevarski prostor po pitanju viza je za kratko vrijeme ograničen.

Fokus države, međutim, jeste maksimalno smanjenje ilegalnog ulaska u Švicarsku, zbog imigranata sa kojima se suočavala iz zemalja Magreba 1990. kada je i uvela vizni režim za Alžir, Maroko i Tuneziju. Isti režim je uveden i za zemlje Latinske Amerike kao i za Ekvador i Boliviju. Politika viza takođe služi i za intenziviranje politike azila.

Švicarci mogu putovati u 172 zemlje bez viza ili sa dozvolom boravka koja se dobija na granici. Na listi zemalja sa najvećom slobodom kretanja u svijetu Švicarska je na šestom mjestu. 

Na vrhu su Njemačka sa 177 zemalja i Švedska sa 176.

Postoji još jedna stvar: sloboda kretanja nije obostrana. Na primjer, Švicarci mogu putovati bez biza u Peru, Boliviji, Maroko i Egiptu, dok građanima ovih zemalja se traži viza da bi ušli u Švicarsku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.