Ekskluzivno: Kosovo u junu, globalni centar vjerske tolerancije


Peta godišnja konferencija inicijative za međuvjerski dijalog ove godine će donijeti rekordan broj vjerskih vođa, akademika, novinara i diplomata iz više od 50 zemalja širom svijeta, koji [e doči u Prištini kako bi razgovarali na temu promocije dijaloga između religija kao i borbe protiv ekstremizma.

Među učesnicima visokog nivoa, već je potvrđeno da će na Kosovu po prvi put boraviti i dva nobelovca, dr. Širin Ebadi iz Irana, prva muslimanka koja je ikada dobila Nobelovu nagradu, kao i Tawakkol Karmen iz Jemana, Arapska žena koja je dobila najprestižniju nagradu u svijetu za promovisanje mira. 

Konferenciju organizuje koalicija organizacije koje rade na promovisanju međureligijskih dijaloga kao Toni Blair fondacija za vjeru, Zajednica St. Exhidio iz Međunarodnog instituta za međureligijski dijalog, a već nekoliko godina ova organizacija ima podršku ministarstva spoljašnih poslova Kosova.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi je rekao da su ponosni ovim projektom i time što je povećano interesovanje i važnost ovog projekta.

Koordinatorka konferencije gđa. Recka Frohm iz Švedske rekla je da je oboren rekord što se tiče učestvovanja na Konferenciji. Ona je rekla da je već 250 gostiji potvrdilo dolazak i da su veoma sretni što je veliki broj sponzora i organizacija podržao ovu konferenciju jer Kosovo kao nova država ima jedinstvenu poziciju u svijetu da potvrdi plan tolerancije, posebno zbog gorkog iskustva u prošlosti.

Konferencija će početi 31. maja i otvoriće je predjsednik Kosova, Hashim Thaçi, dok će sljedećih tri dana govoriti i lideri drugih institucija. 

Očekuje da se obrati preko video-linka i gradonačelnik Londona Sadik Khan, koji je prvi musliman gradonačelnik jednog glavnog grada države koja pripada EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.