750 džamija na Kosovu ne mogu “primiti” muslimanske vjernike


Preko 95% odsto stanovništva na Kosovu (1.8 miliona stanovnika) su muslimani, koji obavljaju vjerske dužnosti u 750 džamija. Ali, neki od njih zbog nedostatka prostora bajramski i džuma namaz obavljaju na ulicama velikih gradova, uključujući i Prištinu.

Oko 200 džamija je izgrađeno poslije rata, uglavnom doprinosom samih građana ali i stranih donatora, uglavnom Turske i Saudijske Arabije. U glavnom gradu Prištini, do 2000. godine broj džamija je bio 13, dok 16 godina kasnije je povećan na 25.

Zbog nedostatka prostora, vjernici obavljaju vjerske dužnosti na ulicama ili dvorištima džamija, po kiši ili snijegu, na asfaltu ili na blatu. Ovako nešto ne daje za pravo nekome da sam improvizuje objekte, a još manje da sebe imenuju kao imama, rekao je Fatmir Iliazi, zamjenik glavnog imama.

Međutim, lokalne vlasti u Prištini priznaju da su odbili nekoliko zahtjeva za izgradnju novih džamija, ali to pravdaju jer nisu u skladu sa zakonom.

Zbog toga postoji opasnost da se sada otvaraju ilegalni objekti, gdje bi se obavljale vjerske dužnosti ili održavaju predavanja, što bi bilo veoma štetno. Međutim, Islamska zajednica se nada da će to kontrolisati Policija Kosova, a nekoliko godina ranije Islamska zajednica je zatvarila takve objekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.