Kad “like” postane važniji od života: Ubila se jer joj seksi selfie nije dobio 100 lajkova?!


Ubila se jer joj seksi selfie nije dobio 100 lajkova!!! Ova nevjerovatna rečenica mogla bi uskoro postati sve učestaliji naslov crnih hronika, u kojem će suština uvijek biti ista, samo će uzrok (broj tih nesretnih lajkova!) varirati…  

Koliko smo danas opsjednuti ‘životom’ na društvenim mrežama, koliko težimo lajkovima i virtuelnom prihvaćanju te da li nas to opasno odvaja od stvarnog života u kojem se, posljedično, sve slabije snalazimo?

Hoće li se uskoro neko zaista ubiti jer mu selfie nije dovoljno lajkovan?!

Uvlači li nas era digitalne tehnologije i online ‘mahalanja’ u neki novi vrtlog socijalne (dez)interakcije ili to zaista postaje imperativom modernog doba u kojem moramo biti svjesni kako najpametnije kreirati reklamu vlastitog života, poslovnog proizvoda ili miljea kojem pripadamo?

Poljski sociolog Zygmunt Bauman, jedan od najvažnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice, stručnjak za globalizaciju, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etiku, stvari vidi ovako: 

“Protivnik sam aktivizma iz fotelje. Internet zaglupljuje ljude jeftinom zabavom. Znate, kada se rodite, vi postajete dio neke zajednice, koja vas može zadržati ili odbaciti. Društvene mreže se nameću kao svojevrsna zamjena za zajednicu. Ipak, razlika je sljedeća: zajednici pripadate vi, a u slučaju društvene mreže situacija je obrnuta: ona pripada vama. Osjećate kontrolu, brišete i dodajete prijatelje kao od šale i osjećate se malo bolje živeći u ovom individualističkom dobu, gdje je najveći strah – samoća. Ipak, istovremeno gubite društvene vještine, osjećaj stvarne komunikacije sa ljudima. Komunikacije koja vam je potrebna čim izađete na ulicu, odete na posao”, tvrdi Bauman. 

ZAŠTO NAM JE TOLIKO VAŽAN ‘LIKE’: Gospodin Bauman rođen je davne 1925. i definitivno je neko ko može posvjedočiti turbulentnim promjenama kroz koje je prolazilo društvo, pa evo, skoro pa posljednjih sto godina. No da li bi se s njime složile mlađe generacije? Oni koji su rođeni u drugoj polovici prošlog vijeka, pa i oni koji su svjetlo dana ugledali 2000. i danas se ne odvajaju od tableta, kompjutera, mobitela? Stvari su se promijenile. Dobar dio naših života, sviđalo se to kome ili ne, odvija se na – društvenim mrežama. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.