Policajac zvjerski gazio demonstranta o ivičnjak! (FOTO/VIDEO

Dvije naročito šokantne fotografije prikazuju policajca dok šutira demonstranta u koji leži i nakon toga kako se sprema da ga zgazi dok mu je glava na ivičnjaku.

Osim toga, objavljen je i snimak na kojem se vidi kako isti muškarac bježi od policije i pada, nakon čega ga trojica policajaca šutiraju i u udaraju pendrecima dok leži. 

Prema nepotvrđenim informacijama u lokalnim medijima, taj muškarac je kasnije preminuo od povreda, navodi „Gardijan”. 

“Gardijan” piše da je policija ispalila suzavac i koristila nasilje kako bi spriječila demonstrante da krenu ka Izbornoj komisiji u Najrobiju. Demontranti zahtijevaju da se ta komisija raspusti, a neki su bacali kamenice na policiju. 

Policijski general Jozef Bone navodi da „osuđuje bezakonje demonstranta u javnosti”. 

– Interna istraga je pokrenuta koja će utvrditi da li je bilo koji policajac prekršio zakon tokom reagovanja na nerede – kaže Bone. 

Nekoliko stotina demonstranata željelo je da dođe do kancelarija Izborne komisije u čemu su ih sprečili policajci u oklopima za nerede. 

– Policajci koji su narušili prava građana svojom brutalnošću moraju da se suoče sa disciplinskim postupkom i kriminalnim gonjenjem – navodi Isak Okero, predsjednik Pravnog društva Kenije. 

Takođe, on osuđuje napade na „očigledno nesvjesnog i nenaoružanog čovjeka”. Bivši premijer Raila Odinga optužio je Izbornu komisiju za naklonost prema aktuelnom predsjedniku Uhuru Kenijati i tražio da se novi članovi komisije izaberu prije izbora u avgustu 2017. 

Kenijata je Odingu pobijedio 2013. za 800.000 glasova. Međutim, Odinga i NVO optužuju izbornu komisiju za niz neragularnosti koje su dovele do tog rezultata. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.