Evropo, to je apsurdno!


Zbog vjerskog praznika (Duhovi) u Njemačkoj na kioscima nije bilo novih izdanja dnevnih novina. Ali portali i agencije su donijeli nekoliko zanimljivih priloga. I ovog ponedeljka stižu kontroverzne reakcije na pobjedu ukrajinske predstavnice na Evroviziji. Njemački televizijski portal N-TV donosi izvještaj Folkera Probsta iz Stokholma pod naslovom “Ukrajina savladala Rusiju – Evrovizija ili Apsurdistan?”

“Da je bilo po gledaocima, iz bitke za Evroviziju bi Rusija izašla kao pobjednik. Ipak, uz pomoć žirija pobijedila je Ukrajina. A Njemačka? Opet je izviždana“. Autor potom dodaje da je novi sistem glasanja i vrjednovanja komplikovan i loš: „ Da bi se potpuno razumio novi sistem bodovanja, čovjek bi morao da studira nauku o Evroviziji još najmanje dva semestra. Međutim, jedna stvar je jasna: gledaoci su unijeli pometnju u tabelu koja je nastala poslije glasanja žirija”.

Autor dodaje da se to ne odnosi i na katastrofalan plasman Njemačke, jer tu nije bilo pomoći. Potom kaže: „11 poena, čak 30 manje od predzadnjeg mjesta. Izvini Evropo, ali to je skoro isto toliko apsurdno kao i novi sistem bodovanja!”

A na sajtu Dojčlandfunka objavljen je izvještaj dopisnice iz Moskve Gezine Dornblit, pod naslovom: “Deset bodova za Džamalu iz Rusije”: “Političari i mediji u Rusiji reaguju iznervirano na ukrajinsku pobjedu. Narod očito cijelu stvar posmatra opuštenije. Ruski gledaoci su Džamali dali 10 bodova, a ukrajinski ruskom pjevaču čak 12 bodova!

Novine sa velikim tiražom kao što je “Komsomolskaja pravda” imaju jednoznačne udarne naslove: “Kako je evropski žiri ukrao pobjedu Lazarevu”. Dopisnica navodi da postoje pojedinačni glasovi u Moskvi koji kažu da bi 2017. na Evroviziju u Ukrajini trebalo poslati vojnu muziku, pošto “sadržaj i umjetnička interpretacija ionako nisu važni”. Međutim, postoje i stvarni problem, jer je nekim ruskim umjetnicima zabranjen ulazak u Ukrajinu. Dopisnica potom konstatuje: “Biće u svakom slučaju zanimljivo koga će Rusija naredne godine poslati u Ukrajinu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.