Protest opozicije Kosova pod nazivom “Za dostojanstvenu državu” završen bez incidenta


Na skupu pod nazivom “Za dostojanstvenu državu” kome je pristustvovalo nekoliko hiljada građana, zatražena je ostavka Vlade i raspisivanje vanrednih izbora. Učesnici protesta nosili su transparente “Ostavka”, “Demokratija, ne autokratija”, “Kosovo do Čakora” i druge. Demostranti su uzvikivali “Sa lopovima nema države”, “Isa Haša-Esat paša”, a nosili su zastave Kosova, Albanije, SAD i Njemačke. Protest je započeo albanskom i kosovskom himnom, a potom su se okupljenima obratili predstavnici Alijanse i Inicijative. Lider Alijasne za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kritikovao je sporazume o razgraničenju sa Crnom Gorom i Zajednici srpskih opština.

“Vlada je opasnost za nas, jer ne samo da ne uspostavlja red i mir u čitavoj zemlji i na sjeveru, već naprotiv ometa razvoj pravne države. I ne samo to, Vlada dovodi u opasnost ustavnost zemlje. Sa sadašnjom verzijom Asocijacije i demarkacije mi smo gubitnici”.

Predsjednik Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj rekao je da aktuelna Vlada trguje interesima Kosova kršeći sopstveni Ustav.

“Ovdje smo da kažemo: Zaslužujemo vize i ne damo ni centimetar naše zemlje. Malo kasnije će nam reći: prihvatamo Zajednicu i stvorićemo vojsku. A mi im kažemo Ne Zajednici, a da Vojsci. Kosovo će je imati. Zamislite ovoj koaliciji je stalo samo do obmana, laži i trgovine sa interesima svoje zemlje”.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Inicijative Jakup Krasniqi koji je rekao da su premijer Isa Mustafa i predsjednik Hashim Thaçi nešto najgore za Kosovo, navodeći da treba da podnesu ostavku i raspišu izbore.

“Ova vlada je nanijela nepopravljivu štetu nama u svim sferama života. Izgubili su legitimitet upravljanja zemljom. U ovim okolnostima samo na slobodnim izborima se može povratiti povjerenje u državne institucije. Samo građani Republike Kosova na prijevremenim izborima mogu da povrate legitimitet institucija”.

Na skupu je govorio i poslanik Alijanse Pal Lekaj. Protest je završen bez incidenata, a jake snage policije bile su raspoređene oko zgrade Vlade Kosova. Lideri Samoopredjeljenja nisu prisustvovali ovom protestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.