U Prištini počeo protest opozicije


Demonstranti su protest započeli u 14 sati kod trga  “Zahir Pajazit” i nastavili do drugog – “Skenderbeg”, a okupilo se više hiljada demonstranata.

Protest bi trebalo da traje oko 40 minuta, a demonstrantima će se obratiti lideri opozicionih stranaka – Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj, kao i Pal Lekaj i Jakup Krasniqi. Lideri ovih stranaka su, takođe, ranije ove nedjelje pozvali građane da se pridruže protestu protiv “neustavnog režima”, pa su tako protest podržali i studenti.

Policija Kosova je, takođe, pripremila poseban operativni plan, a u dvorištu glavne policijske stanice parkirana su oklopna vozila i vozila sa vodenim topovima.

Današnji protest je prvi protest u kojem ne učestvuje pokret Samoopredjeljenje i prvi nakon onog višednevnog u šatorima na glavnom prištinskom trgu kada je opozicija protestovala protiv sporazuma o ZSO, demarkaciji sa Crnom Gorom, ali i izbora Hashima Thaçija za predsjednika.

Podsjetimo, kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkotuje i spriječava održavanje sjednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, istovremeno održavajući više protesta, koji su često eskalirali u nasilje, a protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom, istovremeno tražeći vanredne izbore. Nasilje je, međutim, i u skupštini i na ulicama prestalo nakon izbora Hashima Thaçija za predsjednika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.