Na izborima u Crnoj Gori danas 17 lista

U Crnoj Gori danas se održavaju deseti izbori od uvođenja višestranačja i četvrti od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Na izborima učestvuje 17 izbornih lista, najviše od obnavljanja višestranačja u Crnoj Gori, a one se bore za 81 mjesto u Skupštini Crne Gore.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana, a osim parlamentarnih bit će održani i lokalni izbori i to u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

Biračka mjesta u Crnoj Gori otvorena su od sedam sati i birači će moći da glasaju do 20 sati. U birački spisak upisano je oko 529.000 građana Crne Gore, a ove godine birači će prvi put glasati pomoću elektronske opreme.

Predizborna atmosfera je protekla u znaku podsticanja podjela na “za i protiv Mila”. Premijer Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) već 27 godina vladaju Crnom Gorom, a prvi put od sredine devedesetih godina na izbore izlaze samostalno. Sa druge strane, najveći dio opozicije nastupa okupljen u koalicije, za šta analitičari smatraju da je dobro jer time “smanjuju mogućnost rasipanja glasova”.

U Crnoj Gori je na snazi izborna tišina, a lideri vlasti i opozicije na završnim konvencijama su uputili oštre poruke.

Đukanović je poručio da će nakon izbora biti stavljena tačka na “anticrnogorsko djelovanje” svih u toj državi, a lider Demokratskog fronta Andrija Mandić je pozvao aktuelnog premijera da nakon izbora “mirno preda vlast”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.