“Da su me objesili na Baščaršiji i to bi bila mala kazna za ono što sam ljudima uradio” (VIDEO)

Ejub Mušinbegović je dobro poznat visočkoj javnosti jer je mnoge od njih zavio u crno. Bivši predsjednik Medžlisa IZ Visoko i rukovodilac poslovnice “Centrotransa” u toj općini, prisilio je oko 40 radnika ove firme da uzmu kredite od po nekoliko desetina hiljada KM. Radnici su tada tvrdili da im je prijetio otkazom ili premještanjem u druge gradove pa su podigli više od dva miliona KM kredita i dali ih Mušinbegoviću. Obećao je da će on vraćati novac, ali to se nije desilo. Osuđen je na četiri godine zatvora. U objektu Igman je već 17 mjeseci. U zatvoru se posvetio čitanju, sportu i vjeri. Za budućnost nema velikih planova jer ne zna hoće li živ dočekati slobodu. Ukoliko se to desi, planira voditi pošten penzionerski život. 

Već dva mjeseca 24-godišnji Muamer Nikšić ne prolazi kroz kapiju kampusa Univerziteta  u Sarajevu, nego kroz onu u objektu smještenom iznad Blažuja. Zbog nepromišljene greške  fakultet je zamijenio zatvorskom ćelijom. Muamerova najveća želja je susret s porodicom čovjeka koji je poginuo u nesreći. Želi im reći da se kaje, želi tražiti oprost.

Pored hadžije i studenta, u zatvoru Igman pronašli smo i jednog grafičkog dizajnera. Kao i Ejub i Muamer, i Saša Kozomara je prvi put u zatvoru. Na prodaju droge odlučio se, tvrdi, zbog teške finansijske situacije. Drogu je prodavao punih pet godina. 

U planu je proširenje pritvorske jedinice i izgradnja zida kojim bi postojeće zgrade bile odvojene, nakon čega će zatvorenici biti podijeljeni u grupe, što će znatno doprinijeti sigurnosti u objektu Igman. Trenutno ovdje kaznu izdražavaju 43 osuđenika. Svaki od njih je priča za sebe, a uposlenici se trude da im olakšaju boravak u zatvoru. Kako bi im pomogli pri resocijalizaciji, planiraju ih dodatno uposliti i naučiti novim stvarima. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.