Manjinske zajednice dobile oko 13 miliona eura: Od 1999. USAID na Kosovu uložio oko 850 miliona dolara


“Naši programi su nacionalni programi, tako da su oni podrška za čitavo Kosovo, ali, naravno, mi poklanjamo specijalnu pažnju programima koji su namjenjeni podršci za manjinsko stanovništvo, namjenjeni za podršku ranjivim grupama, za podršku posebno ženama (za žene preduzetnice, za pitanja imovinskih prava žena). Programi imaju nacionalnu perspektivu. Moja gruba procijena je da je od tih 850 miliona, rekao bih oko 15 odsto para bilo usmjereno prema manjinskim zajednicama na Kosovu,” rekao je Houp.

Houp je govorio, takođe, o programu AKT u okviru kojeg je za male i mikro biznise obezbjeđeno 420.000 dolara. Program se sprovodi u 16 različitih opština širom Kosova – 4 na Sjeveru i 12 u ostalim djelovima Kosova. Glavni cilj je da pomogne u stvaranju mostova između lokalnih vlasti i građana, kako bi se obezbjedile prioritetne potrebe građana.
 
“Važan dio toga jeste rad u zajednicama gdje žive etničke manjine, da obezbjedimo da i ti građani takođe imaju koristi od opštinskih službi. Veoma smo zadovoljni kako se program odvija, nakon dvije godine, vidimo da su opštine veoma zainteresovane da učestvuju, vidimo zajednice, civilno društvo, koji su dobili dodatnu energiju ovim procesom, kroz saradnju sa lokalnim vlastima…Ima još mnogo toga da se uradi, ali za sada je dobro…” – rekao je Houp. 

“Ovo je nov proces, to je važan dio demokratskog procesa, ne samo na Kosovu, već i u svakoj zemlji, gdje građani žele da budu u stanju da vide gdje se troši njihov novac od poreza, kakav je učinak izabranih opštinskih zvaničnika, a jedan od načina da se to obavi jeste da se obezbjedi da se čuje glas građana u tom procesu,” dodao je Houp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.