Milorad Dodik: Možda bi bilo najbolje da političari nisu govorili na otvaranju Ferhadije


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Ferhadija džamija, koja je danas svečano otvorena u Banjoj Luci, šalje poruku zajedničkog života.

Kazao je da svi koji žive u tom gradu poštuju pravo svih drugih da izražavaju vjeru, kao i činjenicu da “svi zajedno u miru moramo da gradimo zajedničko društvo”.

Dodik se nije obratio gostima na današnjem svečanom otvaranju obnovljene Ferhadija džamije, jer smatra da političari to ne treba da rade na vjerskom skupu.

– Možda bi bilo najbolje da političari i nisu govorili. Najvažnije da su se obratili predstavnici vjerskih zajednica, a posebno Islamske zajednice. Kada se političari umješaju u ovakve stvari, onda to nije dobro, ali sam bio na otvaranju džamije i želim da odam priznanje banjalučkom muftiji Osmanu Kozliću, koji je uložio napor da dođe do ovog dana – naglasio je Dodik.

Zahvalan je Kozliću što je osigurao da ovaj dan protekne dostojanstveno.

– Banja Luka je danas obnovila Ferhadiju, ranije hram Hrista spasitelja, a obnovljena je i katolička crkva na Petićevcu – kazao je novinarima Dodik i naveo da to govori da Banja Luka i RS podržavaju obnovu porušenih vjerskih objekata u ratu i normalizaciju ukupnog života.

On je čestitao vjernicima islamske zajednice jer su dobili obnovljenu Ferhadiju, čemu je pomogla i RS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.