Srbin došao iz Kanade na otvarenje Ferhat-pašine džamije


Sadžib Bjelak iz Sarajeva kaže za „Avaz“ da otvorenje banjalučke džamije predstavlja veliku sreću koja se ne može riječima opisati i koja dolazi iz srca i duše.

– Vidio sam Ferhadiju prije nego što je srušena, bila je prelijepa. Sada gledam ovu i kažem da je i ovo ljepotica. I jedna i druga su autentične – govori Bjelak.

Muharem Tulek ističe da se u gradu na Vrbasu rodio, tu je odrastao, završio školu i radio. Pamti staru Ferhadiju i dan kada je srušena.

– Ovo sada predstavlja povratak u život. Otvorenje Ferhadije velika je stvar za sve Banjalučane, ne samo za Bošnjake – istakao je Tulek.

Banjalučanin Nebojša Macanović nakon rata odselio se u Kanadu. Sada je, kaže, došao u Banju Luku da vidi Ferhadiju i prisustvuje njenom otvorenju.

– Drago mi je što vidim ovaj predivni kulturni spomenik koji znači svima nama koji smo rođeni u Banjoj Luci. Pamtim staru Ferhadiju i ova je ljepša od originala. Pravoslavac sam, ali sam došao da vidim ovu ljepotu. Bit ću na otvorenju s prijateljima i ponosan sam – kazao je Macanović. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.