Na Kosovu 95 odsto djece vakcinisano


Čitava pometnja oko vakcinacije nastala je tvrdnjom engleskog naučnika da  MMR vakcina protiv malih boginja, crvenke i zaušaka, dovodi do autizma kod djece. Međutim, ustanovljeno je da je ovakav zaključak zasnovan na netačnim informacijama, pa je teorija odbačena, ali je sumnja ostala.

Iako su neke bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu iskorjenjene, redovna vakcinacija je neophodna za razvoj dječijeg imunog sistema. Pedijatri razuvjeravaju roditelje da neke vakcine mogu narušiti zdravlje djetata.

„Vakcinacija u praksi je provjerena metoda i dokazano efikasna u cilju spriječavanja određenih zaraznih bolesti. Kada se određena bolest iskorjeni i kada se prestane sa davanjem vakcine protiv tog oboljenja, ta bolest se nekako ponovo vrati. Ipak, svi ti virusi i bakterije koje izazivaju te zarasne bolesti su svuda oko nas. To što su neka oboljenja iskorjenjena je samo dokaz efikasnosti vakcine,” rekao je pedijatar Ivan Lukić.

Kako bi podigli svijest o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinacijom, Ministarstvo zdravlja u saradnji sa UNICEF-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Institutom za javno zdravlje obilježiće kroz razičite aktivnosti Evropsku nedjelju imunizacije na Kosovu.

„Podržali smo Evropsku nedjelju imunizacije na Kosovu kako bismo promovisali veliki značaj imunizacije u očuvanju zdravlja i spriječavanju veoma teških bolesti koje su često i prenosive. Kosovo je zadnjih 20 godina postiglo veoma dobre rezultate što se tiče imunizacije i može se reći da je preko 95 odsto djece na Kosovu vakcinisano,” kaže ministar zdravlja Imet Rahmani.

„Veoma je važno da  ovaj uspjeh u zdravstvu Kosova održimo na ovom nivou i nastavimo saradnju između naše organizacije,  UNICEF-a i Ministarstva zdravlja,” rekao je Skender Sula iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilusa influence, hepatitisa, po zdravstvenom sistemu Srbije i Kosova su obavezne, a ukoliko se utvrdi da dijete nije vakcinisano, roditeljima se naređuje da do određenog roka vakcinišu djecu, jer se u protivnom izriču novčane kazne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.