Napustio reprezentaciju Belgije: Januzaj će igrati za Kosovo


Adnan Januzaj prije dvije godine je bio želja Belgije, Albanije, Kosova, Turske i Engleske, pošto je po određenim parametrima mogao da se opredijeli za bilo koju od tih reprezentacija.

Tada velika nada Mančester junajteda opredijelila se za Belgiju, uslijedio je poziv u seniorski tim i nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014, ali onda je Januzaj izgubio mjesto, što je bilo i logično, s obzirom na sve ređe nastupe u klubu (uključujući pozajmicu Borusiji iz Dortmunda jesenas).

Kada su ga Belgijanci u novembru 2015. stavili na spisak mlade reprezentacije, odbio je poziv, za šta su kasnije odgovornost preuzeli njegovi agenti.

Belgijski “Sport magazin” na osnovu svega toga piše da su se dva tabora udaljila na potpuno različite strane i da će Januzaj ostati na šest nastupa u dresu njihove selekcije.

List spekuliše da bi 21-godišnji krilni igrač, rođen u Briselu, mogao da se prebaci u reprezentaciju Kosova – odakle porjeklo vodi njegov otac – kada UEFA i FIFA Kosovu odobre status punopravne zemlje članice.

Ta tema će biti na dnevnom redu kongresa UEFA u Budimpešti 3. maja.

Seniorski tim Kosova od marta 2014. igra nezvanične prijateljske utakmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.