Švicarska suspendovala proces davanja državljanstva muslimanskoj porodici


Dječaci, u dobi od 14 i 15 godina, obavijestili su obrazovne zvaničnike u sjevernom gradu Therwilu da je fizički kontakt sa ženama koje nisu članice njihove porodice u suprotnosti s njihovom vjerom.

Oni su nakon toga izuzeti iz tradicionlanog rukovanja učenika i nastavnog osoblja, a zvaničnici u Therwilu instruirali su ih da izbjegavaju rukovanje s nastavnicima, kao i da izbjegnu spolnu diskriminaciju.

Kompromis je, međutim, izazvao burne reakcije vodećih švicarskih političara, među kojima i ministrice pravde Simonette Sommaruge, koja je insistirala da je “rukovanje dio švicarske kulture”. 

U utorak su vlasti u kantonu Basel u kome se Therwil nalazi saopćili da je proces naturalizacije za porodicu odgođen.

Portparol kantona Basel Adrian Baumgartner potvrdio je u emailu izvještaj novinske agencije ATS o suspenziji.

U izvještaju se također naglašava da su takve suspenzije uobičajene u procedurama davanja državljanstva jer vlasti često traže dodatne informacije o porodicama koje su uputile zahtjeve.

Otac dvojice dječaka, imam sa sjedištem u Baselu i sirijski državljanin, preselio se u Švicarsku u 2001. godini i odobren mu je azil. Migracijski ured u Baselu tražio je više informacija o okolnostima pod kojim je njihovom ocu odobren azil.

Među osam miliona švicarskih državljana ima oko 350.000 muslimana.

Raniji sporovi bili su s muslimanskim roditeljima koji su tražili da njihove kćerke budu izuzete s časova plivanja.

Muslimanske porodice, ipak, osigurale su pobjede na sudu protiv škola koje su tražile zabranu zara koji u popunosti prekriva lice, prenosi AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.