Svako četvrto dijete na Kosovu je izloženo fizičkom nasilju

Fizičko i psihičko nasilje u edukativno-obrazovnim institucijama i dalje izaziva veliku zabrinutost kosovskog društva.

Jučer je stric brutalno pretukao 16-to godišnju djevojčicu u jednoj školi u Orahovcu.

Samo prošle godine, Policija Kosova je zabilježila oko 567 različitih incidenata u školama ili u blizini školskih zgrada na Kosovu.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, 61,4% anketirane djece do 14 godina je izjavilo da su bili žrtva fizičkog ili psihičkog nasilja od članova porodice u posljednjih mjesec dana od datuma intervjua.

Direktor nevladine organizacije Koalicija za zaštitu djece, Donjeta Kelmendi kaže da ovi podaci pokazuju visok stepen nasilja nad djecom. Ona kaže da je oko 61% njih pretrpjelo nasilje.

“Od 61,4% djece koja su pretrpjela nasilje, 24% je izjavilo da su bili žrtva fizičkog nasilja. Podaci pokazuju visok stepen nasilja nad djecom. Modeli disciplinovanja djece na Kosovu često su orijentisani kroz fizičko i emocionalno nasilje. Ali, nasilje nad djecom je neprihvatljivo i krivično djelo koje se zakonom sankcioniše”, rekla je Kelmendi, piše zeri.info.

“KOMF osuđuje nasilje nad djevojkom u opštini Orahovac i zahtijeva da se preduzmu sve mjere u skladu sa zakonom. Naime KOMF zahtjeva od Centra za socijalni rad u opštini Orahovac da devojci obezbjedi sve uslove i ponudi potrebne usluge za rehabilitaciju i integraciju”, kaže Kelmendi.

U vezi sa ovim slučajem, Policija Kosoba je uhapsila osumnjičenu osobu a slučaj je pod istragom.

Također danas na ulicama glavnog grada je održan marš protiv nasilja nad 16-to godišnjom djevojčicom iz Orahovca. Između ostalog, za ponedjeljak je najavljen još masovniji protest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.