Djevojčice bombaši-samoubice: Siluju ih i tjeraju da lijepe bombe na svoje tijelo!


Napadi djece bombaša-samoubica (uglavnom djevojčica), pripadnika Boko Haram grupe, porastao je tokom prošle godine 11 puta. Djeca bombaši samoubice su uglavnom osmogodišnjaci, djevojčice koje napade izvode u školama i tržnim centrima širom Zapadne Afrike.

Samoubilački napadi su se proširili izvan granica Nigerije, sa sve većim brojem napada djece koja bombe kriju ispod majce ili u korpici, prenosi Rojters.

“Upotreba djece, naročito djevojčica, kao bombaša samoubica je postala alarmantna karakteristika ovog sukoba. Boko Haram vaspitava djecu da se lijepljenjem bombe na svoje tijelo okreću protiv sopstvene sredine a za neke se pretpostavlja da nisu ni znali da nose bombu. Za vrijeme konflikta 2014. godine bilo je četiri napada koje su izvela djeca. Prošle godine ih je bilo 44, uglavnom u Kamerunu i Nigeriji”, ocjenio je Loran Duvilier, regionalni portparol UNICEF.

U saopštenju američke vojske se navodi da “nije jasno kako Boko haram natjera djevojčice da sprovedu napad, ali one koje su silovane su psihološki oštećene i tako podobne za poslušnost u svakom obliku”.

Amnesti internešenel procjenjuje da je Boko Haram kidnapovao oko 2.000 žena i djevojčica od 2014. godine, koje koriste kao seksualne robove i bombaše samoubice.

“Tri četvrtine bombaša-samoubica su djevojčice a oteti dječaci su primorani da napadnu svoje porodice kako bi dokazali da su odani Boko Haramu”, navodi se u saopštenju UNICEFa.

Human Rajts Voč je danas potvrdio da “skoro milion nigerijske djece propušta obrazovanje zato što je Boko Haram uništio više od 900 škola i streljao više od 600 nastavnika”, prenosi Rojters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.