Senad Hadžifejzović: Okrenuo sam se prema Karadžiću i zaurlao – ZAUSTAVITE OVU ZVIJER! (VIDEO)

Svjedok je rata uživo i direktni učesnik dramatičnih događaja koji su se zbili upravo u njegovim emisijama, te osoba koja je intervjuisala gotovo sve ključne političke ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije u posljednjih 25 godina.

Šta je poručio Karadžiću pred početak rata u Bosni i Hercegovini? Koja je bila stvarna namjera JNA, srpskog rukovodstva, ali i pojedinih bošnjačkih političara nakon otmice Alije Izetbegovića 2. maja 1992. godine? Zašto je odlučio osnovati televiziju i kako u BiH izgleda razvoj ove vrste biznisa, samo su neke od tema o kojima je za Novi.ba razgovarao sa Danijalom Hadžovićem. 

U uvodu razgovora Hadžifejzović je kazao da mu je od osnivanja SDS-a kao novinaru koji je u svojstvu urednika Dnevnika ali i reportera redovno pratio njihove aktivnosti bilo jasno o kakvom se tu „leglu“ ljudi radi i kakva se politika od njih može očekivati:

„Okrenuo sam se Karadžiću i rekao, povisio sam ton, glasno rekao, moglo se to nazvati urlanjem, da se zaustavi tu životinju, tog kvarnjaka i da ne komunicira tako sa mnom, što je Karadžića izenadilo, a sve ovo vam govorim upravo zbog te njegove reakcije. Jer je on tu bio iznenađen, bio je potpuno zaprepašten mojom reakcijom“.

Hadžifejzović smatra da je 2. maja 1992. postojao jasan plan da se likvidira Alija Izetbegović, da se isto učini s Milutinom Kukanjcem koji bi bio iskorišten kao žrtveno janje za provođenje državnog udara i smjenu rukovodstva Republike BiH, te da je javljanje uživo Izetbegovića i Kukanjca u njegov Dnevnik spriječilo takav scenarij:

„Mnogim Srbima je odgovaralo da bude ubijen Srbin Kukanjac i mnogim Bošnjacima je odgovaralo da bude ubijen Bošnjak Izetbegović… Fikret Abdić koji je na izborima za predsjednika Predsjedništva osvojio najveći broj glasova i imao je legitimitet da u takvoj drami gdje neko gine sjedne na Izetbegovićevo mjesto i kaže „pa da, ja sam ionako legalni predsjednik ove države“.

Način na koji je vodio intervjue s Miloradom Dodikom, savjet je, tvrdi, ostalim političarima kako treba razgovarati s njim. 

„Ja znam u čemu je tajna s njim. Dio tajne je u jednom od naših dijaloga tokom intervjua, kad on pokušava naći odgovor na jedno pitanje i kaže mi, znaš, ja znam tebe od prije rata. Rekao sam mu: „Pa da, ja sam za tebe i prije rata bio zvijezda“, kazao je Senad Hadžifejzović za Novi.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.