Predsjednik Thaçi tvrdi: Vatikan priznaje Kosovo i otvara konzulat u Prištini

Pitanje je dana klada će Vatikan priznati nezavisnost Kosova a već u narednih par dana u Prištini će biti otvoren konzulat Vatikana, izjavio je danas predsjednik Hashim Thaçi za televiziju Klan Kosova.

“Vatikan će uskoro da prizna nezavisnost Kosova gdje će za par dana otrvoriti i svoj konzulat kako bi ojačao već dobre međudržavne odnose”, rekao je Hashim Thaçi.

Thaçi je rekao da Kosovo ima tradicionalno dobar odnos sa Vatikanom.

“Predsjednik Rugova je sarađivao sa Vatikanom, i ja takođe imam dobru saradnju. Stav Pape Jovana Pavla Drugog o ratu na Kosovo ne smije da bude zaboravljen”, rekao je Thaçi i istakao da je “papa Franja veoma dinamično unapredio odnose sa Albanijom i regionom”.

Predsjednik Kosova je ponovio da je, nakon što mu je uputio poziv, papa Franja obećao da će posjetiti Kosovo, prenosi ova televizija.

Thai je i ranije pozivao papu Franja da prizna nezavisnost Kosova i da posjeti Prištinu, a posljednji put ovakvu izjavu je dao početkom septemra ove godine, nakon što su on i premijer Isa Mustafa imali odvojene audijencije kod poglavara Rimokatoličke crkve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.