Hashim Thaçi: Biću čuvar ustavnosti, ljudskih prava i sloboda


“U našem demokratskom sistemu predsjednik je čuvar ustavnosti. Od trenutka kada sam položio zakletvu, ja sam čuvar tog dokumenta”, kazao je Thaçi.

Rekao je da će mnogo raditi na “jačanju državnosti Kosova”, na međupartijskom dijalogu, na evropskim integracijama i da će se zalagati protiv ekstremističkih pojava koje dovode u pitanje budućnost Kosova.

“Ponudiću mogućnost dijaloga bez partijskih razlika. Biću zajedno u političkoj bici za integracije u EU. Garantujem vam da će Kosovo dati jak doprinos u borbi protiv terorizma. Kosovo poznaje kulturu pregovaranja i o pitanjima o kojima možemo da se dogovaramo imamo otvorena vrata i srca”, kazao je Thaçi, ističući da je Kosovo dio globalne alijanse u borbi protiv ekstremizma.

Thaçi je istakao značaj dijaloga sa Srbijom, rekavši da je doprinio relaksiranju odnosa u cijelom regionu.

Prethodno je održana simbolična smotra počasne jedinice Bezbjednosnih snaga Kosova, a potom je dosadašnja predsjednica Atifete Jahjaga uručila Thaçiju Ustav Kosova.

Inauguraciji Thaçija je prisustvovalo oko 1.200 zvanica, među kojima su bili i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik albanskog parlamenta Iljir Deda, predsjednik Vlade Albanije Edi Rama i predsjednik Parlamenta Turske Ismailj Kahraman.

Delegacije zemalja “velike petorke” su predvodili politički direktori ministarstava spoljnih poslova, dok je delegaciju SAD predvodio pomoćnik američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji.

Ceremoniji su, kako su saopštili iz kabineta kosovskog predsjednika, prisustvovali predstavnici 50 država.

Prije inauguracije nepoznate osobe su aktivirale suzavac, zbog čega je policija uhapsila više ljudi. Odgovornost za taj incident preuzeo je Pokret Samoopredeljenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.