Selimi odgovorio Šešelju: Kosovo je nezavisna država i u njoj nema mjesta za kriminalce kao što si ti


Petrit Selimi, v.d. ministra vanjskih poslova Kosova je rekao da nije impresionirn Šešeljevom izjavom jer je Kosovo nezavisna republika i zabranjena zona za kriminalce kao što je Šešelj.

“Šešelj je uhapšen 2003. godine od strane Haškog tribunala i vjerojatno nije svjestan da je Kosovo nezavisna republika i da će uhapisiti kriminalce kao što je Šešelj. Sporazum o normalizaciji odnosa u Briselu kao i ostali tehnički sporazumi su dali ovlašćenja Ministarstvu Inostranih Poslova Kosova da izdaje dozvole zvaničnicima Srbije za ulazak na Kosovo, kao i ostalim javnim ličnostima za kojih je potrerbna sigurnosna procjena organa reda na Kosovu”, izjavio je Selimi.

Između ostalog, Selimi je izjavio da odredbe naših zakona omogućavaju zabranu ulaska stranim državljanima u našoj zemlji.

“Ministarstvo vanjskih poslova je proslijedilo odluku policija da Šešelju nije dozvoljen ulazak na Kosovo. Dakle, on može da uđe na Kosovo ako ilegalno prođe granicu i to je dovoljna osnova za hapšenje. Ako postoje bilo kakvi otvoren slučaj Tužilaštva za ratne zločine na Kosovu, to pitanje treba uputiti tužioca Kosova”, rekao je Selimi.

U međuvremenu, upozoravajući da Šešelj planira da održi mitinge na Kosovu, Selimi je rekao da će u tom slučaju Policija Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršiti analizu rizika takvog događaja i preduzimati odgovarajuće mjere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.