Opozicija Kosova pred raskolom?


Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Hardinaj danas nije potvrdio prisutnim medijima informaciju da li je Donika Kadaj Bujupi napustila njegovu stranku, ali je izjavio da je sutrašnji protest odložen.

“Najavljen protest za sutra odložemo za neki drugi datum. Razlog je taj što je Kosovo u teškoj situaciji, a još više tu situaciju otežavaju dva štetna sporazuma za Kosovo”, dodaje Haradinaj.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj je dodao da je opozicija zajednički donijela odluku o odlaganju protesta.

“Protest je otkazan ali mi ćemo i dalje nastaviti sa protestima, a razlozi protesta su dobro poznati građanima Kosova“, rekao je Limaj.

Lider pokreta Samoopredjeljenja Visar Ymeri, koji je takođe bio prisutan na konferenciji za medije, ali nije davao izjave novinarima.

Danas je predsjednik vlade Kosova jos jednom pozvao opoziciju na dijalog.

“Vlada radi svoj posao a ovdje pokušavamo da rješavamo pitanja građana. Prema tome i opozicija neka radi svoj posao”, rekao je premijer Isa Mustafa.

Politički analitičar Azem Vllasi smatra da protest ne bi donio nikakve novine i dodaje da su prestrojavanja na poltičkoj sceni Kosova moguća.

“Sada ima različitih mišljenja u opozicionom bloku, jer ima onih koji su mišljenja da se odustane od radikalne vrste borbe. Alijansa  Ramusha Hardinaja je vidjela da od toga ima više štete neko koristi, pa se predomislila, tako da je za očekivati neko novo prestrojavanje. Moguće je će dvije vodeće partije koje čine koaliciju da se reorganizuju, pa ponude mjesto u parlamentu kome drugo neko Alijansi i mogu da guraju do 2018. godine“. smatra Vllasi.

Vljasi smatra da novi parlamentrani izbori nisu isključena mogućnost, ali da oni neće nista značajno promjeniti u političkoj strukturi Kosova.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.