16 Srba sa Kosova osuđeno zbog malverzacije sa naftnim derivatima

Sud je tokom krivičnog postupka utvrdio da su okrivljeni pribavili protivpravnu imovinsku korist od tri miliona eura, a presudom su obavezni da nadoknade štetu.

Optuženi su tokom 2008. i 2009. godine kupljenu naftu i naftne derivate iz rafinerije Pančevo, po cijenama umanjenim za PDV i akcizu, prodavali benzinskim pumpama u Srbiji i Vojvodini za gotov novac.

Oni bi potom cisterne dopunili vodom i odvozili ih na Kosovo.

Goran Stojisavljević je osuđen na četiri i po godine zatvora, na po četiri godine su osuđeni Srđan i Dejan Vulović, na tri godine i devet mjeseci Nebojša Kostić, a Milan Bojadžija, Nebojša Ostojić, Darko Berjan i Zoran Stojisavljević na po dvije godine i devet mjeseci zatvora.

Dragan Birčanin je osuđen na tri i po godine zatvora, Dragutin Isailović i Slaviša Purić na po tri godine, Stevan Purić na dvije godine, Stevica Maksimović na godinu i po dana, Vladimir Topalović na godinu dana zatvora, a Svetolik Lazarević na devet mjeseci zatvora.

To je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, jer im je prvu kojom su bili osuđeni na kazne od šest mjeseci do šest godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Na presudu osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.