Erdogan pozvao naciju na ponovno ujedinjavanje protiv terorizma


Erdogan je prisustvovao manifestaciji obilježavanja Svjetskog dana šuma i predstavljanja novih projekata i planova resornog turskog ministarstva u toj oblasti koje planira u tekućoj godini u 5.000 sela zasaditi isto toliko šuma.

U obraćanju prisutnima Erdogan se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u regiji i poručio da je jasno da teroristi žele da destabiliziraju i poraze Tursku i njen narod, ali da baš zbog toga Turska uporedo sa odlučnom antiterorističkom borbom ne zanemaruje druge oblasti poboljšanja kvalitete života njenog naroda i nastavlja sa realizacijom svih projekata razvoja

„Naša država se svim policijskim, vojnim, obavještajnim i drugim snagama bori protiv terorističkih organizacija i onih koji stoje iza njih. Suočeni sa novim modalitetima terorizma i mi smo razvili nove modalitete borbe protiv terorizma i uvjeren sam da će nas to uskoro dovesti do cilja. Dovoljno je samo da narod ostane jedinstven, solidaran i ujedinjen, a upravo to je najbolji protuotrov za terorizam“, poručio je Erdogan.

On je ovom prilikom pozvao cijelu tursku naciju na „ novu mobilizaciju“ i ujedinjenje u borbi protiv terorista i dodao da ta mobilizacija mora imati isti onaj duh jedinstva kakav je bio prisutan u doba Selčuka u Anadoliji, u doba bitke na Galipolju i Oslobodilačkog rata u Turskoj.

„Mi ne branimo i provodimo demokraciju, ljudska prava i slobode zato što nam to Zapad nameće, već zato što to traži naš narod. Bez obzira na provokacije terorističkih organizacija, mi ćemo i dalje čvrsto braniti demokraciju u ljudske slobode“, kazao je Erdogan.

Odbacujući sve kritike kojima neki krugovi optužuju Tursku da je neprijatelj zelenila i sjekač šuma, Erdogan je kazao da je Turska apsolutno mobilizirana kada je u pitanju očuvanje i širenje zelene površine i šuma.

Ističući da su svi projekti koje je realizirala i koje realizira na sonu, Erdogan je naveo primjer da je Turska već pripremila planove kako da u gradovima ima osigurane potrebe pitke vode za narednih 30, 40, pa čak i 50 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.