Princ Čarls u Prizrenu: Kosovo ima divnu budućnost (FOTO)


U sklopu balkanske turneje tokom koje su princ od Walesa,  Čarls i vojvotkinja od Cornwalla, Camilla, obišli države u regionu od prije par dana nalaze se na Kosovu gdje su imali niz sastanaka i aktivnosti u Prištini i Prizrenu te srdačno dočekani od javnih i političkih ličnosti, kao i građana Kosova.

Najprije je sinoć za članove pomenute britanske kraljevske porodice priređen prijem u poznatom prištinskom hotelu ,,Swiss Diamond“ gdje je domaćin bio britanski Ambasador na Kosovu Ruarili O Conell dok su među zvanicama bile ličnosti iz javnog, političkog  i kullturnog života Kosova.

U nastavku dvodnevne posjete Kosovu princ od Velsa, Čarls je danas sa saradnicima, posjetio stari grad Prizren gdje učestvuje na međuvjerskoj konferenciji. Prije samog početka pomenute konferencije princ je prošetao startim dijelom grad, popularnim Šadrvanom, te bio srdačno i sa oduševljenjem dočekan od strane zvaničnika grada, samim tim i od naših sugrađana. Najprije je porazgovarao sa zvaničnicima poznatog, međunarodnog  i svjetski priznatog i popularnog  filmskog Festivala DOKUFEST, na keju kraj rijeke Bistrice,  koji su mu dočarali uspješnost ovog Festivala, za relativno mali broj godina od kada postoji te da će ove godine biti i posjećeniji nego ranijih godina jer će učestvovati mnoga značajna imena iz svijeta dokumentarnog  i igranog filma.

Nakon toga princ od Velsa, Čarls, posjetio je i vjerske objekte u multietničkom gradu kakav je Prizren, najprije Sinan-pašinu džamiju gdje su ga ugostili i visoki zvaničnici Islamske zajednice (IZ) Kosova na čelu sa  predsjednikom Naimom ef. Trnavom te mnogim zvaničnicima grada. Nakon toga on se uputio i u pravoslavu i katoličku crkvu gdje je, takođe, srdačno dočekan od vjerskih poglavara dveju crkava. Kako smo istakli, mnogi naši sugrađani, a posebno omladina i djeca, su srdačno dočekali uvaženog gosta sa zastavama Kosova i Velike Britanije te velikim aplauzima te su mnogi poželjeli i da se slikaju sa njim.

Potrebno je istaći da je na samom dolasku na Kosovo uvaženi britanski kraljevski par, princa od Velsa Čarlsa te vojvotkinju od Cornwalla, Camillu, u svom uredu prvo primila predsjednica Kosova Atifete Jahjaga gdje su nakon toga položili cvijeće na spomenik nestalih osoba. On je, takođe, posjetio i zvaničnike KFOR-a na Kosovu te položio cvijeće u čast poginulih vojnika na Kosovu. Posjeta uvaženog princa, sa saradnicima, u Prizrenu se završava u poslijepodnevnim satima na pomenutoj međuvjerskoj konferenciji.

Princ  Čarls je prisustvovao i na vjerske konferenciji u Prizrenu, podsjećajući da je prvi put da je posjetio Kosovo 1999. godine. Danas je ponovo prenio njegovu poruku pomirenja i uspostavljanja mostova saradnje između naroda i vjere na Balkanu.

On je međuvjerskj konferenciji pred prisutnima rekao da je očuvanje vjerskih baština treba smatrati kao jedan od prioriteta za svakoga. Čarls je između ostalog rekao da je narod Kosovo propatio, ali da toga više neće biti.

“Očuvanje baštine se smatra jednim od najvažnijih faktora. Bio sam ovdje 1999. godine, to je bilo najteže vrijeme ovog naroda. Ovaj narod je patio od nasilja i prijetilo mu je uništenje.

“Ja sam zadovoljan sa svim ovim dešavanjima, posjetio sam džamija u Prizrenu. Dozvolite mi da naglasim da osveta nije dobra ni za koga, pomirenje neka vam bude prva riječ”, rekao je Čarls, dodajući da netreba biti osvete sa ni jedne strane.

Princ od Velsa je rekao da su ga najviše pogodile priče članova porodica nestalih osoba, koje su se ga molile da pomogne u pronalaženju njihovih porodica.

Na kraju je Princ rekao da Kosovo ima divnu budućnost i da svi zajednički trebaju raditi za dobrobit najmlađe države na Balkanu.

Sve u svemu Prizrenci, koji su poznati po svojoj gostoprimljivosti još jednom su pokazali da izrazito cijene i poštuju one bratske narode koji im uvjek pomažu kao i njihove zvaničnike te vjerujemo da će poznatom  kraljevskom britanskom paru, princu od Walesa, Čarlsu i vojvotkinji od Cornwalla, Camilli, ova posjeta našem starom gradu ostati duboko u sjećanju.

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez pismene dozvole redakcije balkanplus.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.