Tahiri dostavila spisak: Srbija počinila genocid na Kosovu i zna gdje se nalaze nestali

Ministarka za dijalog Edita Tahiri obavjestila je u četvrtak predstavnike vladine komisije za nestale osobe i porodice nestalih da je Evropskoj uniji dostavila listu sa imenima 1860 nestalih osoba sa Kosova, prenosi danas list “Epoka e Re”.

Tahiri je, takođe, rekla da Vlada Kosova stalno poziva međunarodnu zajednicu da na Beograd izvrši pritisak kako bi se rasvetlila sudbina osoba koje se vode kao nestale, navodi list u tekstu u kojem se ne precizira koje su nacionalnosti osobe koje se vode kao nestale.

“Srbija je ta koja je počinila genocid na Kosovu i Srbija zna na kojim lokacijama se nalaze nestali”, tvrdi Tahiri, prenosi “Epoka e Re”.

Tahiri je podsjetila da je u okviru briselskog dijaloga diskutovano o pitanju nestalih tokom jedne runde 2011. godine, a da je u kosovskoj delegaciji tokom tih razgovora bio i profesor Pajazit Nushi, kao predsjednik komisije za ovo pitanje.

“U tim razgovorima, kosovska delegacija je predstavila činjenice i zahtjev za rasvjetljavanje sudbine oko 1800 nestalih lica, a predala je EU i spisak nestalih lica”, rekla je Tahiri.

Ona je istakla da se dijalog na ovu temu nije nastavio jer Beograd, kako kaže, nije pokazao spremnost da preda spisak lokacija na kojima se nalaze ova nestala lica.

Tahiri je dodala da kosovska vlada stalno traži nastavak te teme u okviru briselskog dijaloga, i uvjerava da je ovo jedna od glavnih tema i tražiće njen nastavak u budućem periodu, navodi list.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.