Otkriven spisak sa ličnim podacima 22.000 pripadnika ISIL-a


Kada su se priključivali ovoj terorističkoj organizaciji, državljani najmanje 51 zemlje, uključujući Veliku Britaniju, su morali da ostave sve svoje lične podatke. Oni su primljeni u Islamsku državu tek pošto bi popunili formular sa 23 pitanja. Mnogi pripadnici ove terorističke organizacije, su već dobro poznati organima bezbjednosti, i sa svojim starim i sa novim islamskim imenima koje su ostavljali na prijavama.

Abdel Bari, 26-godišnjak iz Londona koji se teroristima pridružio 2013. godine nakon posjete Libiji, Egiptu i Turskoj, je označen kao borac, ali je u Velikoj Britaniji bio poznat kao rep umjetnik.

Jedan od militanata imenovan u dokumentima je Junaid Husein, šef medijskog odjeljka Islamske države, koji je zajedno sa svojom suprugom i bivšom pankerkom Sali Džons planirao napade u Velikoj Britaniji. On je ubijen u napadu drona, a njena sudbina je nepoznata.

Ključni proboj je međutim napravljen otrkivanjem identiteta jednog broja ranije nepoznatih džihadista koji se nalaze u Velikoj Britaniji, širom sjeverne Evrope, Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Saznanje o njihovim mjestima boravka su od ključnog značaja za razbijanje organizacije i sprečavanje daljih terorističkih napada.

Mnogi od njih su u više navrata nekontrolisano prošli kroz “kapije” – kao što su Jemen, Sudan, Tunis, Libija, Pakistan i Avganistan – i imali su mogućnost da odu u Siriju da se bore a da se zatim vrate kući. Jedan od otkrivenih fajlova ima oznaku “mučenici”, otkriva detaljne podatke o brigadi koja je popunjena u potpunosti borcima koji su želeli da izvrše samoubilačke napade i koji su za to bili obučeni.

Neki od telefonskih brojeva na listi su još aktivni i vjeruje se da, iako mnogi vjerovatno pripadaju članovima porodice, militanti i dalje koriste njihov značajan broj.

Kako se navodi, podaci su proslijeđeni Sky Newsu na memorijskoj kartici koja je ukradena od vođe unutrašnje službe bezbjednosti ISIL-a kome je bilo povjereno da čuva najveće tajne organizacije. Čovjek koji je ukrao karticu je bivši pripadnik Slobodne sirijske vojske koji je kasnije prešao u ISIL i koji sebe zove Abu Hamed.

On je teško razočaran rukovodstvom ISIL-a, a memorijsku karticu je predao izvoru u Turskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.