Ratni zločinac Šešelj pred Sudom zapalio zastave EU-a i NATO-a


Iako je saslušanje lidera radikala i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja otkazano, on je ipak došao pred zgradu Specijalnog suda u Beogradu i u prisustvu skupine svojih pristaša zapalio zastave Europske unije i NATO-a.

Šešelj je trebao biti saslušan u Odjeljenju za ratne zločine, a povodom zahtjeva za njegovo izručenje Haškom sudu.

Glasnogovornica suda u Beogradu Tanja Koljenšić potvrdila je kako je iz procesnih razloga sudac za prethodni postupak otkazao saslušanje Šešelja, koje je bilo zakazano za danas u devet sati.

Novi datum saslušanja bit će određen naknadno, ali bi to svakako trebalo biti prije 31. ožujka, kada će mu u Den Haagu izreći prvostupanjsku presudu.

Iako je Šešelj ranije kazao kako će se odazvati pozivu suda u Srbiji, potvrdio je kako nema namjeru dragovoljno ići u Den Haag.

Lider radikala je napomenuo da jedva čeka da se saslušanje ponovo zakaže da im “objasni iz kojih pravnih razloga ne može da bude izručen Haškom tribunalu”.

Den Haag traži da ga vrate

Prema Zakonu o suradnji s Haškim tribunalom, koji je na snazi u Srbiji, Šešelja treba saslušati sudac za prethodni postupak i tom prilikom ga upoznati sa zahtjevom suda te optužbama koje mu se stavljaju na teret, a potom odlučiti o ispunjenosti uvjeta za njegovo izručenje.

Ukoliko se pravomoćno odluči da su ispunjeni uvjeti za izručenje Šešelja, vlasti Srbije će ga morati lišiti slobode i izručiti Tribunalu.

Šešelj se početkom 2003. dragovoljno predao Sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a pušten je da se brani sa slobode krajem 2014. godine.

Međutim, Den Haag je nekoliko mjeseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhiti i izruči Sudu, no to do sada nije učinjeno.

Pred Haškim sudom Šešelj je optužen za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.