Pronađen plijen iz najveće pljačke Engleske (VIDEO)

Britanski sudija osudio je šestoricu starijih muškaraca koji su prošle godine izvršili pljačku sefova u juvelirskoj četvrti Londona Hatton Garden na po sedam godina zatvora, javili su danas britanski mediji.

John Collins (75), Terry Perkins (67), Daniel Jones (61) i William Lincoln (60) su osuđeni na po sedam godina zatvora, Carl Wood (59) na šest godina, a Hugh Doyle (49) na 21 mjesec zatvora, prenosi agencija Reuters.

Najstariji od njih i jedan od vođa bande Brian Reader (76), koji je koristio svoju penzionersku markicu za prijevoz kako bi stigao na mjesto zločina, bio je previše bolestan da bi danas prisustvovao izricanju presude.

Tužilaštvo je tu pljačku, u kojoj su lopovi ukrali nakit, zlato i gotovinu u ukupnoj vrijednosti od četrnaest miliona funti (18,5 miliona eura), nazvalo „najvećom pljačkom u historiji Engleske“, prenijela je agencija AP.

Istovremeno, dok je na sudu čitana presuda bandi ostarjelih kriminalaca, britanska policija je ponovo objavila apel za pronalaženje misterioznog muškarca poznatog kao „Basil“, koji je bio organizator pljačke.

Dijamantska industrijska bušilica

Pljačkaši su 2. aprila prošle godine provalili u zgradu sa sefovima u Hatton Gardenu i tokom naredna dva dana nasilno otvorili i ispraznili 73 sefa, u kojima su mnogi draguljari čuvali svoj nakit tokom Uskršnjih praznika.

U štampi se ta pljačka upoređivala sa poznatim filmom Oceans 13, ali je realnost bila mnogo manje glamurozna, budući da su sedmorica pljačkaša bila ukupno stara čak 447 godina.

Banda pljačkaša, prerušenih u radnike kompanije za gas, koristila je dijamantsku industrijsku bušilicu da bi izbušila velike rupe u betonskom zidu debelom 50 centimetara.

Kasnije danas je londonska policija objavila snimak na kojem se pokazuju policajci na groblju kako pronalaze dragulje koji su ukradeni. Kako se navodi u opisu videosnimka, lider pljačkaša Jones je odveo policiju na lice mjesta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.