Djeca u Siriji “čekaju svoj red da budu ubijena”


Prema njihovom izvještaju, oko 250.000 djece muči se kako bi dobilo pristup električnoj energiji, hrani i lijekovima koji su im potrebni da bi preživjeli. U opkoljenim mjestima gdje snajper ubija svakoga ko pokuša izaći iz grada, mladi ljudi umiru na samo nekoliko kilometara od skladišta koja su puna lijekova i ostalih medicinskih potrepština.

Djeca su izuzetno pothranjena i lutaju okolo u bunilu od gladi. Direktorica Save The Childrena Tanya Steele rekla je kako sirijska djeca “plaćaju cijenu neaktivnosti svijeta” dok se peta godišnjica rata približava.

Iako je postignut dogovor da konvoji pomoći uđu u opkoljene gradove, ranjive porodice u tim područjima su dobili samo dijelove pomoći. Jedno od 125 odraslih i djece koje je organizacija intervjuisala živi u “zatvoru na otvorenom”, žene umiru tokom porođaja, a bebe na kontrolnim punktovima.

“Oni i njihove porodice su odsječene od svijeta, okružene raznim grupama koje ilegalno koriste opsadu protiv civila kao oružje rata, sprečavajući da uđe hrana, medicinske potrepštine, gorivo i druge stvari u gradove i zaustavljaju ljude koji žele pobjeći”, rečeno je u izvještaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.