Tahiri: Kosovo će u Briselu od Srbije tražiti nadoknadu za posljednji rat


Međutim, Kosovo će imati novu agendu u političkim razgovorima sa Srbijom, dodirujući vruće teme za koje zvanična Priština ima interes, uključujući pitanje penzija, raspuštanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu, demarkaciju granice sa Srbijom, kao i pitanje reparacije prema kojem Kosovo treba od Srbije da zahtjeva nadoknadu za veliku štetu i gubitke koje je ona izazvala u zemlji tokom rata.

Glavni pregovarač iz Prištine u tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda, Edita Tahiri, vjeruje da će izbori u Srbiji odložiti proces dijaloga.

Tahiri je telefonskim putem za Kosovapres rekla da Briselski dijalog i posvećenost obije zemlje dijalogu, prije svega rješava evropsku perspektivu Kosova i Srbije.

“Za nas je jasno, mi imamo evroatlantsku orijentaciju, Kosovo je javno priznalo svoju evroatlantsku agendu. Želimo da Kosovo što prije postane članica EU i UN, a dobro susjedstvo je jedan od uslova za evropske integracije, zbog čega se mi i bavimo time. Ovo se odnosi i na srpsku stranu koja će, ukoliko je zainteresovana da ide ka EU, biti posvećena dijalogu,” rekla je Tahiri.

Ona je rekla da kod Srbije i dalje postoji neizvesnost u spoljnoj politici, jer je ona i dalje između Moskve i Brisela.

“Vidjet ćemo poslije izbora koja će biti pozicija Srbije. Najbolje od svega je da sve zemlje zapadnog Balkana što prije uđu u EU. To je proces koji će osigurati stabilnost i stabilniji mir. Kada smo mi u pitanju, u spoljnoj politici imamo dva strateška cilja, NATO-u i EU i naravno da se pridružimo UN-u kao država članica. Što se Srbije tiče, u izvještaju NATO-a nije jasno, jer još uvijek nije objasnila veze sa Rusijom,” rekla je ministarka Tahiri.

Edita Tahiri je dalje za Kosovapres rekla da će poslije izbora u Srbiji, između Prištine i Beograda biti novih tema za dijalog.

“Mi smo javno objavili spisak glavnih tema koje nas brinu, sada dajemo glavne teme. Prva je međudržavna demarkacija granice između dvije zemlje, druga je poništavanje svih srpskih paralelnih struktura na Kosovu što je takođe i osnovni uslov za uspostavljanje udruženja. Naravno, ovaj proces počeće kada počnemo izradu Statuta što još uvijek nije započeto. U Briselu će se formirati trilateralna grupa za raspuštanje paralelnih struktura Srbije. Onda imamo pitanja ratne odštete, kako po pitanju nestalih osoba, tako i povratka penzionog fonda za sve penzionere iz vremena bivše Jugoslavije koji su koristili ove penzije; ali, nažalost, Srbija je okupirala ove penzione fondove. Zatim dolazi na red pitanje bankarskih depozita, onda i pitanje ratne reparacije za štetu koja je napravljena na Kosovu od strane Srbije u svim aspektima, bilo da je u pitanju ljudska šteta, bilo materjalna, kulturna, vjerska, itd. Zatim na red dolazi pitanje imovine po principu međunarodne sukcesije. I završetak procesa je uzajamno priznavanje između dvije zemlje,” rekla je Tahiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.