Njemačka ambasada u Prištini obavještava Kosovare: Tražimo ljekare, medicinske sestre, matematičare…, evo kako da aplicirate


Njemačka ambasada u Prištini:

Njemačka ambasada u Prištini je objavila vodič za sve one koji su zainteresovani za zapošljavanje sa regularnim papirima u toj državi.

Prema uputstvu, osobe koje žele da se zaposle sa regularnim papirima, djele se u dvije grupe: oni koji imaju zagarantovano radno mjesto od strane poslodavca kako bi ispunili uslove za izdavanje vize i oni koji imaju posebne kvalifikacije rada.

Ako ste prije boravili u Njemačkoj (npr. sa dozvolom za boravak, Blue Card, ili sa zahtjevom za azil sa dozvolom tolerancije (Duldung) itd), onda vaš poslodavac se mora obratiti nadležnom organu za strane državljane i regionalnim vlastima sa garantovanom ponudom za posao. Ovaj organ će sprovesti odgovarajuće provjere i ako su ispunjeni svi preduslovi, njemački 
poslodavac će dobiti odobrenje za izdavanje viza od strane ovog organa. Nakon odobrenja možete podnijeti zahtev za izdavanje vize u ambasadi.

Ako niste nikad boravili u Njemačkoj, poslodavac se treba obratiti direktno Saveznoj agenciji za zapošljavanje, koja će izvršiti provjere. Nakon toga poslodavac će dobiti odobrenje za izdavanje vize, onda vi trebate da podnesete zahtjev u ambasadi.

Za drugu grupu, odnosno za one koji imaju posebne kvalifikacije, ne izvršavaju se gore navedene provjere. Ako imate univerzitetsku diplomu i ponuđeni ugovor od strane poslodavca iz Njemačke, onda je moguće da dobijete “Blue Card EU” (Plava karta EU). Prvo se provjerava da li se može uporediti vaša diploma sa nekom iz Njemačke. Sa uslovom bruto minimalne godišnje plate od 49.600 eura.

Oni koji imaju poseduju Blue Card, nakon 33 mjeseci ako dobro savladaju njemački jezik, mogu dobiti stalnu vizu. Takođe se provjerava da li se vaša kvalifikacija može uporediti sa profesionalnom kvalifikacijom u Njemačkoj. Detalje u vezi sa ovim možete pronaći na njemačkom i engleskim jezikom  www.anerkennung-in-deutschland.de.

Savladavanje određenog nivoa njemačkog jezika nudi vam se u instituciji “Goethe” i besplatan online kurs na stranici “Deutshce Welle”.

Dokumenti za njemačku vizu:

Važeći pasoš i dvije fotokopije, dva formulara popunjena u potpunosti i potpisana lično (formular možete dobiti besplatno u njemačkoj ambasadi ili preuzeti na njihovoj internet stranici), dvije fotografije u formatu za pasoš, takse za vizu i eventualne troškove, original ugovor za posao ili profesionalna kvalifikacija, originalno odobrenje nadležnog organa u Njemačkoj (Odjeljenju za imigraciju ili Saveznog zavoda za rad).

Sve ponude za posao objavljene su od strane Savezne agencije za zapošljavanje na njihovoj internet stranici: jobboerse.arbeitsagentur.de. Kontakt: +49 228 713 1313 ili [email protected]

Drugi portali za ponude za posao: www.stepstone.de www.monster.de www.zeitung.de www.onlinenewspapers.com ec.europa.eu/eures

Različite načine za apliciranje u Njemačkoj možete pronaći na sajtu make-itin-germany.com/en > Working > Guide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.