Pulmolog: Suzavac u zatvorenom prostoru kao što je Skupština Kosova može izazvati smrt


Prema riječima pulmologa Skendera Bace upotreba suzavca treba biti oprezna u zatvorenon prostoru.  

U skladu sa međunarodnim konvencijama mogu ga koristiti samo profesionalci (policija i vojna policija) i samo po naređenju komandnog sistema.

“Upotreba suzavca na otvorenom prostoru obično ne izaziva dugoročne poslijedice, a u zatvorenim prostorima (kao što je slučaj u Skupšitini) može da izazove trovanje, ozbiljne infekcije respiratornog trakta (dermatitis, dugoročne upale bronhija), a najveća opasnost je ako ovaj gas dođe do alveole koja, ako se upale, mogu dovesti do infarkta pluća (bolest koja se zove ARDS a koja u 85% slučajeva završi smrću). Sve ovo zavisi od količine i vremenu koje porovedete na mjestu gdje je aktiviran”, rekao je Baca za Indeksonline.

On je istekao sa zdravstvenog i medicinskog aspekta mora se voditi računa da suzavac ne koriste neovlašćena lica, neprofesionalci.

Podsjećamo da je prošlo šest mjeseci kako poslanici opozicije bacaju suzavac u sali gdje se održavaju sjednice Skupštine Kosova i na taj način spriječavaju njihovo održavanje.

Isto tako, suzavac je korišćen i na protestu tri opozicione stranke u Prištini, gdje je među demonstrantima bilo i starijih i maljoletnika, piše Indeksonline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.