Jahjaga kritikovana zbog potpisivanja sporazuma o specijalnom sudu


Pravni eksperti sa Kosova izjavili su u utorak da Jahjaga nije imala pravo da potpiše konačni sporazum o uspostavljanju takozvanog specijalnog suda u Holandiji i naglasili da taj sporazum treba da ratifikuje parlament.

Prema Ustavu, međunarodni sporazumi zahtjevaju glasanje u parlamentu ukoliko se odnose na niz pitanja kao što su: teritorija, mir, savezi, politička i vojna pitanja; osnovna prava i slobode; članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ili preuzimanje finansijskih obaveza od strane Kosova.

Istim članom Ustava predsjedniku se daje pravo da ratifikuje međunarodni sporazum samo ukoliko se on ne odnosi na jedno od ovih pitanja.

Dren Doli iz Grupe za pravne i političke studije kaže za da je sporazum između Kosova i Holandije dio osnovnih prava i sloboda, “jer se bavi ljudskim pravima i slobodama optuženih i žrtava, koji bi mogli proizići iz suđenja pred specijalnim sudom”.

“Predsjednica je prekoračila svoja ovlašćenja. Kosovski parlament je taj koji ima ustavna ovlašćenja da ratifikuje ovakav međunarodni sporazum”, tvrdi on.

Doli smatra da takav potez predsjednice postavlja rizičan presedan za buduće međunarodne sporazume.

“Ne znam razloge zašto je parlament zaobiđen, ali nadam se da su pravni timovi ove zemlje dali obrazloženje za to”, rekao je on.

I profesor Pravnog fakulteta Riza Smaka naglašava za BIRN da je sporazum trebalo da bude ratifikovan u parlamentu.

“Ako pogledamo naslov sporazuma, izgleda kao da predsjednik ima pravo da ga potpiše. Ali važno je da se vidi sadržaj sporazuma… on ima veze sa osnovnim ljudskim pravima i parlament je taj koji ima prava ovlašćenja da ga ratifikuje”, rekao je Smaka, koji je ujedno i član opozicione stranke Alijansa za buduć́nost Kosova (AAK).

Kabinet Jahjage je u ponedjeljak saopštio da ona ima ustavno ovlašćenje da potpiše sporazum sa Holandijom o uspostavljanju novog suda, koji je zvanično nazvan “Specijalna veća Kosova”.

Sporazum su prvo potpisali ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi i holandski ambasador u Prištini Geri Vilems.

Holandski parlament je saopštio da nema potrebe da ratifikuje sporazum.

“Ministar inostranih poslova uputio je pismo parlamentu o sporazumu i zato nema potrebe za njegovu ratifikaciju od strane parlamenta”, rekao je za BIRN Leon van Ši iz službe za odnose s javnošću Parlamenta Holandije.

Pred ovom institucijom, koja će biti smještena u zgradi bivšeg Europola u Hagu, procesuiraće se “ratni zločini i poslijeratna krivična djela koja su u periodu 1999–2000. počinili visoki pripadnici OVK”.

Sud, u čijem će sastavu biti međunarodne sudije, funkcionisaće u skladu sa kosovskim zakonom. To znači da on neće biti međunarodni tribunal, već domać́i sud Kosova koji će raditi van ove zemlje.

Njegovo formiranje dolazi nakon što je Specijalni istražni tim EU sproveo trogodišnju istragu u vezi s navodima Savjeta Evrope, čiji je specijalni izvjestilac 2011. u izvještaju napisao “da su pripadnici OVK tokom sukoba na Kosovu činili zločine nad civilima kao što su kidnapovanje, mučenje i trgovina organima”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.