Zvanično Hashim Thaçi i Rafet Rama kandidati za predsjednika Kosova


Kako je agenciji Beta rekao zamjenik predsjednika skupštine Slobodan Petrović, sjednica će početi u 11 sati a kandidati za novog predsjednika Kosova su Hashim Thaçi i Rafet Rama iz Demokratske partije Kosova.

Sjednica Predsedništva Kosova nastavljena je, nakon prekida koji je aktiviranjem suzavca izazvala poslanica pokreta Samoopredjeljenje Aida Durguti, bez prisustva opozicije, u drugoj skupštinskoj sali.

Predstavnici Srpske liste napustili sjednicu skupštine

Predstavnici Srpske liste napustili su danas sjednicu predsjedništva skupštine Kosova nezadovoljni načinom na koji je ona sazvana i razvojem događaja na njoj. 

Predsjednik Srpske liste Slavko Simić demonstrativno je napustio sjednicu predsjedništva kosovske skupštine nakon što je sjednica nastavljena poslije prekida koji je izvala poslanica Samoopredjeljenja Aida Derguti koja je aktivirala suzavac. 

Simić je rekao da je sjednicu predsjedništva napustio jer je poziv za učešće na njoj stigao sedam minuta prije njenog početka i zbog činjenice da koalicioni partneri Srpske liste – PDK i Ldk – nisu imali konsultacije sa Srpskom listom u vezi sa izborom predsjednika Kosova. 

Simić je kazao da je tendencija da vanredna sjednica na kojoj bi se birao predsjednik Kosova bude zakazana za petak i da nije dobro da se odluke o tome donose na predsjeništvu bez prethodnih konsultacija u vladajućoj koaliciji, čiji je dio Srpska lista. 

“Ne želimo da niko manipuliše poslanicima Srpske liste”, rekao je Simić, dodajući da su prema koaliconim partenrima imali “umjerene zahtjeve koji nisu ucijena”, zarad poboljšanja položaja srpske zajednice na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.