Izložba poljoprivrednih proizvoda i stare narodne nošnje u Prizrenu! (FOTO)


Izloženi su poljoprivredni proizvodi poput paprika, oraha, raznog voća i povrća, meda i slično, koji se prodaju po vrlo pristupačnim cijenama, a mogu se naći i stare albanske i goranske nošnje gdje je štand sa pomenutom robom najviše i posjećen. 

Po riječima organizatora ispred opštinskih struktura vlasti ova izložba je samo uvod u veliki proljetnji poljoprivredni sajam koji će se u Prizrenu organizirati sredinom marta mjeseca a na kome će prisustvovati veliki broj poljoprivrednih proizvođača sa Kosova i država u regionu. 

Za naš web-portal govori Kamber Gjikogaj, diplomirani poljoprivredni inžinjer, studirao u Zagrebu, vlasnik firme “EPI-HONEY” iz Dečana koji proizvodi med i mliječne proizvode biološkog i prirodnog sastava, dakle u pitanju su proizvodi 100% na bazi prirodnih sastojaka. Gjikokaj, između ostalog, ističe:

“Mogu reći da se pčelarstvom bavim dugi niz godina, dolazim iz Dečana, vlasnik sam firme “EPI-HONEY” te ovom prilikom srdačno pozdravljam sve vaše čitaoce. Bavljenje pčelarstvom naša porodična tradicija a moja već 28 godina, jer je to  tradicija ali i nasljedstvo još od mog djeda pa od mog oca a sada sam ja tu pa će, akobogda i moja djeca nastaviti sa ovim poslom. Dakle, svi naši proizvodi su na bazi meda kao i na bazi ljekovitih biljaka te mogu reći da su naši proizvodi poznati širom balkanskih prostora i to kao ekološki proizvodi. Iskreno rečeno da su cijene naših proizvoda malo skuplje jer se kilogram meda prodaje za 10 evra pa naviše jer se, kako rekoh, sve bazira na čisto prirodnom sastavu te su uzuzetno kvalitetni. Imamo, dakle, med na bazi kestena, lipe, bora i slično. Tu je med sa crnim kimom ili omega-3 sastavom, med sa žen-šenom ili pak med sa đumburom koji je izuzetno ljekovit i vrlo tražen. Takođe, proizvodimo sve vrste čajeva te je trenutno čaj i sok sa aronijom i proizvodima od aronije su vrlo cijenjeni i traženi od strane kupaca pored pomenutih vrsta meda. Dakle, nekada sam radio u dečanskoj pčelarskoj organizaciji duže od 15 godina te sam samo nastavio daleko iskusniji moj rad u toj poljoprivrednoj grani. Što se tiče ekonomske krize ili bilo kakve situacije u porodici svaki čovjek, ako ima malo novca i malo više pažnje i volje, može započeti svoj mini biznis i može pristojno zaraditi za sebe i svoju porodicu. Bitno je, dakle, voljeti svoj zanat ili posao kojim se bavite pa iako trpite dvije-tri godine jer nema zarade na kraju ona će doći jer ako radite punom parom kvalitet vaših proizvoda će se pročuti svuda te ćete, konačno, početi zarađivati onoliko koliko i radite. Dakle, potreban vam je samo mali korak za početak jer radiš posao koji ti je u srcu a rezultati će, kako rekoh, doći kasnije i bićete veoma zadovoljni. Bez obzira u kakvoj ste ekonomskoj sitiuaciji ako malo krenete napred možete pristojno živjeti i vi i vaša porodica. Uzmite moj primjer, tj. primjer moje firme u kojoj ima desetak zapošljenih. Kada sam počinjao prije 15-tak godina prodavao sam svoje proizvode samo u Dečanima, a sada moje tržište je i na Kosovu i na balkanskim prostorima a odnedavno i u republici Turskoj, a da ne govorim o tome da svaka apoteka na Kosovu ima naše proizvode te je jasno koliko smo proširili naše tržište za 15-tak godina svojim kvalitetom i radom čitavih 10-tak sati dnevno. Planiramo u narednim mjesecima osvojiti i nova tržišta zapadne Evrope, poput Holandije i Njemačke, no neka to bude neka nova priča o nama”, istakao je uspješni biznismen, vlasnik firme “EPI-HONEY” iz Dečana,  koga ćemo ponovo vidjeti  sredinom marta mjeseca na pomenutom međunarodnom Sajmu poljoprivrednih proizvođača u Prizrenu.

S obzirom da današnja izložba poljprivrednih proizvoda traje do kasnih večernji sati svi vi koji imate vremena, a živite u regionu Prizrena možete je posjetiti i sigurno se nećete pokajati. Reklo bi se narodski – svega ima, samo para nema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.