Mladen Ivanić odbacio poziv Nishanija da BiH prizna Kosovo


Istakao je da se sve odluke u Predsjedništvu BiH donose konsenzusom, i dok on sjedi tu – Kosovo se neće priznati.

“BiH neće mijenjati svoju politiku. Dok sam ja član Predsjedništva o tome se neće razgovarati”, rekao je Ivanić. 

Predsjednik Albanije, Bujar Nishani, koji je danas boravio u zvaničnoj posjeti BiH istakao je kako mu je želja da BiH prizna Kosovo.

“Broj odbijenih viza kada je u pitanju Kosovo je daleko veći nego što ih je BiH odbila. To je tema o kojoj smo danas razgovarali. Slobodno kretanje ljudi. Nikakvo priznavanje dokumenata. Izjavu sam pažljivo čuo i dobra volja se odnosila samo na kretanje, a ne na priznanje. Ovo govorim da ne bi došlo do zloupotreba. On je to rekao u kontekstu regionalne saradnje. Kao što je on imao svoj stav, imam i ja. Sve to skupa nije bilo potrebno, tako da imam i ja pravo da kažem svoj stav”, kaže Ivanić.

Na novinarsko pitanje kakve su reakcije ostalih članova Predsjedništva BiH Ivanić je rekao da to pitanje se njima treba postaviti.

“Bilo je članova koji misle da to treba uraditi. Ovdje se odluke donose konsenzusom i dokle god je to tako BiH neće priznati Kosovo”, izjavio je Ivanić, pojasnivši još jednom da je u interesu svima da ljudi putuju, i da se kretanje olakša.

Posebno je istakao da je to interes svih nas.

“Ali ako će se to pretvoriti u priču o priznanju, ja to neću. Predsjednik Albanije je govorio oko kretanja, a ne oko priznanja. Htio sam da spriječim zloupotrebe jer do toga može doći. Hvala na interesu”, kazao je Ivanić na koncu obraćanja predstavnicima medija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.