Simić: Srpska nema zvaničan stav o izboru predsjednika Kosova


Predsjednik Srpske Liste Slavko Simić ističe da još uvijek ne postoji zvaničan stav da li će se na plenarnoj sjedici tokom ove nedjelje na dnevnom redu naći i izbor predsjednika. Prema Simićevim riječima Srpska lista nema obavezu prema koalicionim partnerima, kada je u pitanju izbor predsjednika Kosova.

„Mi očekujemo da naši koalicioni partneri porazgovaraju ozbiljno sa nama na tu temu. Nismo još uvek zvanično razgovarali na tu temu sa  Demokratskim savezom, Demokratskom partijom, tako da očekujem da nas neko u toku ove nedelje kontaktira i da razgovara sa nama, ali mislim da smo zaista u jednom nepovoljnom položaju, zato što izbor predsednika Kosova u ovom trenutku nije baš značajan za srpsku zajednicu, pogotovu što na tu poziciju pretenduje gospodin Hašim Tači.Sa druge strane, ukoliko pogledamo u kakvoj se situaciji nalazi kosovsko društvo, možemo da zaključimo da bi ulazak u neki izborni proces, ukoliko se ne izabere predednik Kosova, najviše štetio Albancima, ali i Srbima, jer smo mi preko Briselskog sporazuma ušli u neke procese koji treba da se realizuju u toku ove godine“,rekao je Slavko Simić.

Sadri Ferati, poslanik Demokratskog Saveza Kosova, ističe da će koalicija sa Demokratskom partijom Kosova opstati i da Thaçi ima njihove glasove. Ferati se ne slaže sa opozicijom i načinom njihovog djelovanja.

“Sada ne bi trebalo da bude vakuuma, da se bira predsjednik, a još sada da se dogovorimo dali će biti cio ili pola mandata, šta god da bude odlučeno konsenzusom ,a onda da se urade promene kako bi se predsjednik u buduće birao direktno glasovima građana”, rekao je Ferati.

Za izlazak iz političke krize najbolje rješenje bio bi dogovor sa opozicijom, smatra profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiju.

“Bolje bi bilo da se vlast i opozicija dogovore i o institucionalnoj krizi i o pitanju kandidature budućeg predsjednika, u ovom slučaju zbog nekakvog dogovora koji ima LDK i PDK za budućeg predsjednika, kandidata Hashima Thaçija, jer stanje je takvo da opozicija ima nekakve svoje klauzule i razloge zbog kojih je u posljednjih nekoliko mjeseci dolazilo do situacija, kao što je ona na posljednjem skupštinskom zasjedanju. Bolje bi bilo da se dogovaraju o svemu, o svim ostalim problemima, pa i o ovom, da predsjednik, eventualno, bude gospodin Thaçi”, kaže Mazlum Baralliju.

Pojedini mediji na albanskom jeziku nezvanično pominju 24. februar kao  dan kada će Hashim Thaçi biti izabran za predsjednika. Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj je rekao da se još ne zna tačan datum izglasavanja predsjednika, ali nije negirao da se to može dogoditi ove nedjelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.