U Donjem Ljubinju obavljena dženaza Ilijazu Kurtešiju, visokom funkcioneru Kosova (FOTO)


U prisustvu svojih najbližih, Ilijaz Kurteši je ispraćen na posljednji put uz samo riječi hvale koje su za njega imali njegovi prijatelji i kolege. U ime porodice, emotivnim govorom od Kurteršija oprostio se njegov brat od strica, Fetah Kurtiši.

Da podsjetimo, visoki funkcioner Kosova i nekadašnji predsjednik Skupštine Kosova Ilijaz Kurteši preminuo je u subotu u 89. godini u Prištini, nakon duge i teške bolesti.

Kurteši je bio i predsjednik Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova, kao i prvi i jedini pripadnik albanske zajednice na čelu Savezne skupštine.

Doprineo je stvaranju Univerziteta u Prištini, Radio-telezije Priština, Narodne i Univerzitetske biblioteke Kosova, Akademije nauka i umjetnosti Kosova i Albanološkog instituta.

Kurteši je bio i dio kosovske delegacije u pregovorima u Rambujeu.

Pred samrti Kurteši je ostavio amanet da svi koji planiraju da na njegovoj sahrani donesu vijence ili cvijeće, novac kojeg su planirali za tu svrhu uplate na žiro račun Penzionera Kosova.

Svi koji žele uputiti saučešće porodici Kurteši to mogu učiniti od ponedjeljka do srijede u njihovoj porodičnoj kući u Prištini koja se nalazi u naselju “Grmija”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.