Osvjetlili obraz Kosovu (VIDEO)

“Džudistkinja Majlinda Kelmendi apsolutni je svjetski šampion u kategoriji do 52 kilograma. Titulu je u nekoliko navrata odbranila. Prije nedjelju dana, na Master Meeting u Parizu, ponovo je osvojila zlato. Dirnula nas je intonacija naše himne, koja je podigla na noge preko 22.000 gledalaca”, navodi Cahani.

Dodaje da je, pored nje, tu svakako i svjetska muzička zvjezda, porijeklom iz Prištine, Rita Ora, koja je ujedno i počasni ambasador Republike Kosova i koja koristi svaku priliku da svijetu ukaže gdje je Kosovo.

Rita Sahatqiu Ora, 2015. godine je od predsjednice Kosova, Atifete Jahjaga, dobila predsjedničku medalju počasnog ambasadora.

“Ovo je izvan mojih očekivanja. Moji roditelji su došli u Veliku Britaniju u nadi da će njihova djeca dobiti bolje obrazovanje. Zato je za mene obrazovanje važno u postizanju naših ciljeva. Odrasla sam u Velikoj Britaniji, zemlji koja mi je mnogo toga dala, ali posebno mjesto u mom srcu zauzima moje rodno mjesto, Kosovo”, izjavila je tada Rita Ora.


Rita je prvi put Kosovo svijetu predstavila video spotom pjesme “Shine Ya Light”. Snimci Prištine, kosovska zastava, spomenik Newborna, samo su neki od prizora u spotu ove međunarodno poznate pjevačice, koji je posvetila svojoj najvjernijoj publici – Kosovarima.

Pored Rite Ore, ne treba zanemariti ni novu zvjezdu na muzičkom nebu, Dua Lipa, iz Prištine, koja takođe svoju karijeru gradi u Velikoj Britaniji.

Trenutno, sve oči Kosova su uprte prema Los Anđelsu. Prvi put, u historiji mlade države Kosova, crvenim tepihom, na dodjeli Oskara, prošetaće i kosovski umjetnici.

Kratkometražni film “Shok”, u koprodukciji Kosova i Velike Britanije, takmiči se u kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film. Film je snimljen u Prvom tunelu kod Mitrovice i u njemu igraju kosovski glumci. To je najveće dostignuće kosovske kinematografije do sada. Odkako se pojavila vest o plasmanu filma, tekstovi o “Shoku” neprestano kruže na socijalnim mrežama.

Kosovski producent filma, Eshef Durmishi, takođe glumac u filmu, prethodno je naveo da ekipa nije očekivala da će film izazvati ovoliki odjek, te dodaje da je ponosan što je postao dio istorije.

“Osjećaj je izvanredan. Naročito zato što film govori o genocidu, koji su Srbi izvršili na Kosovu i o ratu kroz koji je prošao narod Kosova. Cijela ekipa je bila presretna kada smo dobili vijest o nominaciji. Naša historija će konačno biti prikazana cijelom svijetu. Ovo je najveće dostignuće albanske kinematografije. Presretan sam što sam dio historije jer smo ovim ušli u historiju. Ovo je prvi put da se film sa Kosova nominuje za Oskar. Nismo očekivali da ćemo otići ovoliko daleko, ali sada, kada već jesmo, onda su naša očekivanja velika. Na osnovu predviđanja, mi smo bili favorit u ovoj kategoriji. Očekujemo da ćemo donijeti Oskar na Kosovu”, ističe Durmishi.

Kako Nimetulah Cahani dodaje, iz ovoga se može zaključiti da su umjetnost i sport najveći ambasadori jednog naroda i jedne nacije.

“Bez obzira što država nije pružala dovoljnu podršku svima njima, oni su svojim talentom osvjetlili obraz Kosovu, predstavljaju pozitivnu stranu naše zemlje. Bez obzira na sve probleme, sa kojima se naša zemlja suočava, dobro je da imamo umetnike i sportiste koji nas drugačije predstavljaju u svetu”, zaključuje Nimetulah Cahani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.