Pripreme za autosalon u Ženevi: BMW predstavlja snažnu Alpinu B7 xDrive (VIDEO)

Iako kompanija BMW još uvijek nije proizvela M7, srećom po ljubitelje bavarske velike limuzine tu je model Alpina, koja će uskoro ponuditi najbolju alternativu sa B7 xDrive. Treću generaciju ovog modela pokreće 4,4-litreni bi turbo V8, koji razvija snagu od 600 KS između 5750 i 6250 o/min, te najveći okretni moment od 800 Nm dostupnih od 3000 o/min.

Dodatna snaga i okretni moment su rezultat raznih dorada i poboljšanja, koji se odnose na usisavanje zraka, turbopunjače, ispuh i sl. Ovaj je pogonski sklop uparen sa 8-stepenskim SAT (Sport Automatic Transmission) automatskim mjenjačem s Alpina Switch-Tronicom, razvijenim u saradnji sa ZF-om. Rezultat svega toga je ubrzanje do 100 km/h za manje od četiri sekunde, dok mu najveća brzina iznosi 311 km/h.

Tu su 20-colni Alpina Classic točkovi, s michelinovim gumama dimenzija 255/40 naprijed i 295/35 otraga. Učinjene su i razne izmjene ovjesa i upravljača, osnažen je kočnički sistem, dorađen sistem pogona na sva četiri točka, a tu su i razne modifikacije elektroničkih sistema pomoći i sl.

Razne su i dorade vanjskog dijela i unutrašnjosti vozila. Alpina je učinila prepoznatljive i donekle decentne izmjene eksterijera, a kupci će moći izabrati između dvije posebne boje Alpina Blue Metallic i Alpina Green Metallic. Premijera će biti održana sljedećeg mjeseca na ženevskom autosalonu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.